Navade, ki povzrocajo povisanje telesne teze

Vsi (razen redkih izjem) skrbno pazimo, kaj in kako jemo, da se ne bi zredili preveč. Zato je zelo pomembno, da spregovorimo o prehranjevalnih navadah, ki povzročijo pridobivanje telesne teže. Vse to vam razkrivamo z namenom, da lahko s spremembo vaših prehranjevalnih navad naredite velik za vaše zdravje in splošno počutje.V nadaljevanju si oglejte prehranjevalne navade, ki povzročijo povečanje telesne teže. Če boste lahko del teh navad omejili ali jih opustili, vam bo vaše telo zelo hvaležno.

Ustavite se in premisliteEden od dejavnikov, ki povzročijo pridobivanje telesne teže, je, da enostavno nismo pozorni na hrano, ko jo jemo. Npr. če smo doma izpustili zajtrk in pridemo v šolo ali na delovno mesto lačni, takoj postanemo pozorni na nekoga, ki ima krof ali pecivo. Posledično si takoj sami priskrbimo tovrstno hrano, da bi potešili našo lakoto. Slaba stran take prehranjevalne navade je, da je taka hrana običajno hranilno pomanjkljiva, z veliko sladkorja, maščob in kalorij. Vedno se v takih primerih ustavite, globoko zadihajte in dobro premislite o svojih odločitvah glede hrane.

Strah pred maščobami Še ena od slabih prehranjevalnih navad se drži živil, ki so označena z nizko vsebnostjo maščob ali brez maščob. Prvič, naše telo za normalno delovanje potrebuje maščobe. Drugič, večina živil z nizko vsebnostjo maščob ali pa živila brez maščob ne pomenijo nujno, da so dobra za vas ali da imajo malo kalorij. Raje si sami pripravite hrano, kolikor je to le mogoče, in pustite predpripravljeno ali pakirano hrano za takrat, ko ste v časovni stiski ali pa ko ne morete najti nikjer sveže in zdrave hrane.

Ne jeste dovolj Eden od vzrokov za pridobivanje telesne teže je tudi dejstvo, da ne jeste dovolj. Vem, da to zveni kontradiktorno, saj je velik poudarek na tem, da hujšanje pomeni zmanjševanje obrokov. Če ne zaužijemo zadostne količine hrane, s tem telo ne dobi ustrezne količine kalorij, ki jih potrebujemo za normalno funkcioniranje. Vse to vodi k oslabitvi imunskega sistema in posledično k zdravstvenim težavam. Uživanje premajhnih količin hrane lahko vodi k hitremu načinu izgube teže, vendar pa upočasni samo izgubo. To povzroči spremembe v razpoloženju in celo sproži prenajedanje.

Sokovi Ena od najboljših stvari pri vašem zajtrku mora biti obvezno kakšna vrsta sadnega soka. Nekateri ljudje pri zajtrku namesto sadja in zelenjave pijejo sveže stisnjene sokove. Če si sami stiskate sokove, potem ste na dobri poti. Vendar pa večina ljudi pri zajtrku uporablja kupljene sokove, ki so polni sladkorja in drugih aditivov, ki povzročijo pridobivanje telesne teže pri rednem uživanju.

Ko jeste, gledate TV Resna slaba prehranjevalna navada je, kadar med jedjo gledate TV. Verjetno ste se tudi že sami velikokrat znašli v situaciji, ko je ravno v času obroka na sporedu vaša najboljša nadaljevanka ali pa film, ki ste si ga resnično želeli ogledati in ga ne bi zamudili za nič na svetu. Če to združite z vašim najbolj slastnim kosilom, potem je rezultat ta, da hkrati z gledanjem uživate tudi hrano. Problem pri tem je, ker smo osredotočeni na gledanje in ne na prehranjevanje. Tako se zgodi, da pojemo več, kot smo želeli. Zato med obroki raje ugasnite TV in se posvetite samo hrani.

Veliko jeste zunaj Mi vsi uživamo pri obisku restavracij. Vemo, da lahko doma skuhamo bolj okusno hrano, vendar pa smo včasih leni in se bolj zabavamo, medtem ko čakamo na naročilo v kaki restavraciji ali gostilni. Na ta način izgubimo kontrolo nad sestavinami naše hrane. Tako ne vemo, ali jemo zdravo hrano, na kakšen način je bila ta hrana pripravljena in ali je ta hrana sploh zdravstveno oporečna. Vsem nam včasih zmanjka časa, vendar pa, če jemo zunaj več kot enkrat tedensko, se lahko zgodi, da pridobivamo na teži.

Večerja je vaš najobilnejši obrok          

Lahko se zgodi, da je večerja vaš najobilnejši obrok, saj se zaradi najrazličnejših urnikov vaših družinskih članov ne morete srečati pri zajtrku in kosilu, zvečer ob večerji pa se srečajo vsi družinski člani. Večerja je čas v poznem delu dneva, zato pri količinah ne pretiravajte, saj morate pripraviti metabolizem na nočni počitek. V resnici potrebujemo hranila in kalorije čez dan, to je, ko smo najbolj aktivni.

Prigrizki med delom Če ste eden od tistih ljudi, ki ima na delovnem mestu predal poln dobrot, se vam lahko zgodi, da s tem vplivate na vašo telesno težo. Tudi zdravi prigrizki, kot so: oreščki, študentska prehrana ali suho sadje, povzročijo povišanje telesne teže, če jih uživamo prepogosto. Namesto da ob občutku lakote posežete po takih izdelkih, si raje privoščite pitno vodo, nesladkani čaj ali sadni sok.

Vedno jeste sladico Za nekatere ne obstajajo obroki brez sladice. Vendar pa, če ste odločeni izgubiti kak odvečen kilogram ali se vsaj nočete zrediti, potem sladico kdaj izpustite. Sladice naj bodo rezervirane za samo  posebne priložnosti (rojstni dnevi,..). Prevelika količina sladkorja v večernih urah povzroči motnje spanca zaradi visoke stopnje sladkorja v krvi.

Ali ste ujetnik katere od teh prehranjevalnih navad, ki povzročajo povišanje telesne teže? Izguba teže je lahko izziv, če niste seznanjeni z različnimi načini vnosa dodatnih kalorij, sladkorja in maščob v vaše vsakdanje prehranjevanje. Poskusite beležiti vaše prehranjevalne navade z uporabo aplikacij pametnega telefona ali z dnevnikom. S tem morda odkrijete vaše prehranjevalne napake, ki povzročajo povišanje telesne teže!

Vir: Spletna stran All Women Stalk

Ali smo katero od slabih prehranjevalnih navad izpustili? Bi nam jo zaupali?