Nasveti za hujsanje

Kaly Kolonič – osebna svetovalka za prehrano in dosego fizično-energetskega optimuma (“Spremeni življenje”). Brezplačno analizo telesne sestave lahko naročite tukaj

Učinkoviti nasveti za hujšanje in kako se izogniti praznim kalorijam

O hujšanju sem že večkrat pisala ter vam dala veliko nasvetov na to temo, tokrat pa se bom malo bolj dotaknila nasvetov, kako se lahko izognete praznim kalorijam, za katere veliko ljudi niti ne ve, da sploh obstajajo. Ko govorimo o zdravem prehranjevanju, zagotovo ne smete pozabiti zlatega pravila, o katerem sem že pisala, da je potrebno jesti na cca 2,5 do 4 ure in da morajo biti naši obroki uravnoteženi in vsebovati vse, iz česar je naše telo zgrajeno. Ljudje vse prevečkrat zamenjujemo hrano in hranila. Domala vsak dan si privoščimo hiter obrok, ki je sicer hrana, ne vsebuje pa hranil. Torej smo dejansko pojedli nekaj, kar smatramo za obrok (saj poznate tisti stavek “Na hitro sem nekaj vrgel vase, samo da sem nekaj pojedel”), našemu telesu pa nismo dali ničesar,
kar bi dejansko potrebovalo. Torej, pojedli smo hrano, a ne hranil – goriva, ki ga naše telo potrebuje za delovanje. To so prazne kalorije, ki so preprosto rečeno kalorije v hrani in so večinoma brez pomembne prehranske vrednosti. Problem je, da se lahko te prazne kalorije zelo hitro nakopičijo. V zvezi z večino maščob in dodanih sladkorjev se šteje, da gre za “prazne” kalorije, saj telesu ne ponujajo domala ničesar, vsaj ne z vidika vitaminov, mineralov ali vlaknin. Našemu telesu dajejo le tisto, česar ne želimo, kot so na primer širši boki, trebuh in stegna.

Če zaužijete veliko sladkih in mastnih živil, bodo ta zapolnila želodec in odvzela prostor vsem tistim koristnim živilom, ki zagotavljajo telesu potrebna zdrava hranila. Ker so živila s praznimi kalorijami zelo kalorična in imajo zelo majhno prehransko vrednost, se skoncentrirajte raje na živila, ki so bogata s hranili in razmeroma nizkokalorična ter vam zagotavljajo sitost, kot so sadje, zelenjava in puste beljakovine. Vedno tudi poudarjam, da ne smete pozabiti na vodo, saj je 70% naših celic zgrajenih iz vode in se brez nje ne zgodi noben proces v telesu. Voda je pomembna, saj ne doda kalorij, doda pa volumen živilom, kot so sadje in zelenjava, zato so ta nasitna in razmeroma nizkokalorična. Poleg tega vsebujejo veliko vitaminov, vlaknin, mineralov, fitohranil.

Obrok začnite z zelenjavo

Gotovo ste opazili, da nekateri ljudje jedo solato zraven obroka, spet drugi pred obrokom. Priporočam vam, da vaš obrok začnete z zeleno listnato solato ali zelenjavno juho, da se najprej nasitite z nizkokalorično hrano, prav tako pa boste v vaše telo vnesli vlaknine, ki
so izjemno pomembne za našo prebavo in odvajanje strupov iz telesa, prav tako pa pripravijo naš želodec in črevesje na obrok. Ne smemo pozabiti, da se približno 75% hranil v naše telo absorbira v črevesju in ne v želodcu, zato moramo poskrbeti, da so naše črevesne resice zdrave in pokončne in da delujejo brezhibno.


Zakaj so malice pomembne?

Pomembno je, da obrokov ne izpuščate, zato so malice še tako zelo pomembne. Za malico ali prigrizek zaužijte kos sadja ali zelenjavo. Zelenjavo pri pripravi obrokov dodajte čim več jedem, na primer juham, obaram, enolončnicam in omakam za testenine, za večji volumen in
prehransko vrednost.


Naj vas opozorim še na 5 nasvetov, zakaj so malice koristne:
1. Malica z zdravimi živili lahko pomaga odpraviti napade lakote in telesu zagotavlja stalno energijo za ves dan.

2. Zdravi in nizkokalorični manjši obroki imajo lahko pomembno vlogo, saj vam pomagajo odpraviti želje po nezdravih prigrizkih, ob katerih se redite.

3. Z dodatnimi malicami lahko zadovoljite prehranske potrebe telesa. Pri tem ko si prizadevate zaužiti pet do sedem porcij sadja in zelenjave na dan ter dve porciji mlečnih izdelkov, morate zadovoljiti še svoje potrebe po beljakovinah, kar pa je skorajda nemogoče, če bi to želeli razdeliti le na tri dnevne obroke.

4. Pogostejši obroki vam bodo pomagali umiriti lakoto pri glavnih obrokih, jedli boste pogosteje, zato se lahko pri vsakem obroku zadovoljite z manjšo količino hrane.

5. Sadje, zelenjava in polnovredna žita imajo malo kalorij in veliko vlaknin. To pomeni, da lahko jeste vsakih nekaj ur, ne da bi zaužili veliko kalorij.

 Ste že kdaj slišali za “prazne” kalorije? Ali jeste zelenjavo pred obroki?