Moja najlepša menstrualna izkušnja

DUHOVNI POGLED NA MENSTRUACIJO  |  Piše Tamara Strnad

Tamara Strnad

Zaradi potreb današnjega življenja in pričakovanja okolice se nas je večina navadila ignorirati potrebe lastnega telesa. Bolj kot delujemo v nasprotju s svojim ritmom in potrebami, bolj odtujeni postajamo od svojega telesa in posledično seveda samih sebe. Ker nismo več navajeni slediti sebi in svojim občutkom, jih vse težje zaznavamo do mere, ko ne vemo več, kaj si v resnici želimo in potrebujemo.

Ženske smo se navadile prezreti potrebe svojega telesa v času menstruacije in obdobja tik pred njo. Ko dobimo menstruacijo, nadaljujemo s svojimi aktivnostmi, kot da se v nas nič ne dogaja. Prvi dnevi so za nas pogostokrat precej boleči, sploh če do svoje ženskosti nimamo najboljšega odnosa. Če že imamo moč, da izrazimo svoje občutke, se nam lahko zgodi, da smo prezrte ali nerazumljene.

Moja izkušnja je bila vrsto let taka, da sem si te občutke zadajala sama. Menstruacija je bila zame nujno zlo, “prekletstvo” usode biti ženska. Bolečino sem ignorirala in jo tudi hitro utišala s protibolečinskimi tableti. Vrsto let sem se ukvarjala s tekmovalnim športom, takrat mi niti na misel ni prišlo, da bi izpustila trening zaradi menstruacije. Nisem razumela namena bolečine v njenem ozadju, ki je klicala zgolj k pozornosti – ženska v meni si je želela biti slišana. Uporaba kontracepcijskih tablet je simptome zgolj zakrila in potlačila, dokler tablet nisem prenehala jemati.

“Če nam uspe moško in žensko energijo (jin in jang) v nas uravnovesiti, se ti energiji med seboj podpirata, dopolnjujeta in skupaj najmočneje kreirata.”

Skozi svoje raziskovanje sem ugotovila, da izredno boleče menstruacije (včasih tudi že manifestirana bolezen na rodilih) zelo pogosto izvirajo iz nezavednega zanikanja svoje primarne ženske narave. Negativen odnos do jedra svoje ženskosti – menstrualnega cikla- in življenje v pretirano moški energiji (fokusa, uma, akcije, življenja, usmerjenega navzven) v nas povzroči energetsko neravnovesje. Postanemo bolj dominantne, namesto intuicije in čustev nas vodita um in logika. S tem izgubimo velik in pomemben del svoje ženske narave, postanemo odtujene od svojega telesa, čustev in okolice. Na ta način se zapremo velikemu spektru doživljanja in zaznavanja sveta – zapremo svoj dotok do energije ljubezni, ki teče skozi nas. Če nam uspe moško in žensko energijo (jin in jang) v nas uravnovesiti, se ti energiji med seboj podpirata, dopolnjujeta in skupaj najmočneje kreirata. Usmerjenost in odločnost (jang) sta podprta z ustvarjalno kreativno energijo (jin), intelekt sledi tako sebi – umu (jang) kot intuiciji (jin).

Zavestno menstruiranje

Tamara StrnadŽenske smo po naravi skrbnice, negovalke. Da lahko dajemo, se moramo najprej izprazniti, prečistiti in potem tudi energetsko napolniti. Samo tako lahko energija kroži, se obnavlja in nihče pri tem ne izgublja. Če smo prazne, ne moremo dajati, razen na način, da gremo sebi v škodo. Pred tem nas ščiti menstruacija, ki nam vsak mesec omogoča globoko prenovo skozi fazo praznjenja, čiščenja in polnjenja, če ji le namenimo svoj čas.

Menstruacija nam omogoča poglobljen stik s sabo, ki se pogosto začne že v predmenstrualnem obdobju. S pomočjo zavestnega menstruiranja razvijamo duhovnost na ženski način. Ženske lahko svojo modrost gradimo skozi skrbno samo-raziskovanje preko mesečnih meditacij in umikov v obdobju menstruacije. V tem času lahko najlažje vzpostavimo stik s svojo podzavestjo, saj to obdobje za nas prestavlja naravno stanje meditacije (Miranda Grey, Optimized Woman).

Smernice za obdobje krvavitve – zavestno menstruiranje

Lara Owens v svoji čudoviti knjigi Honoring menstruation navaja smernice za zavestno menstruiranje in poglobljeno izkušnjo s svojo notranjostjo:

 • Bodi na miru in pusti, da kri steče skozi tebe.
 • Predstavljaj si svojo maternico kot odpirajočo se rožo, ki je polna močne roza svetlobe in oddaja posebno prijetno rožnato energijo, ki čisti in hrani.
 • Če je možno, vrni kri materi Zemlji (iz menstrualne skodelice ali z vodo od namakanja pralnih vložkov).
 • Zaupaj modrosti svojega naravnega cikla. Spoštuj ga. Sledi intuiciji svojega telesa in poslušaj, kaj si želi delati.
 • Lahko izvajaš nežne vaje v tihih prostorih ali v naravi, kjer te ne bodo motili. Bodi prisotna z vsemi čutili in poslušaj ptičje petje, šumenje vode, zibanje vej v vetru.
 • Gibaj se zavestno, počasi, ženstveno. Nežno kroži z glavo in boki.
 • Božaj se, bodi nežna s sabo, razvajaj se. Vsi tvoji gibi naj bodo nežni in spokojni.
 • Govori umirjeno. Brez prepiranja.
 • Jej preprosto, s hranili bogato hrano (polnozrnata žita, zelenjava, juha). Nič mastnega, sladkega ali mlečnega.
 • Pij čisto vodo, uživaj v njenem okusu in bistrosti.
 • Pojdi globoko v sebe in pusti morebitnim mračnostim, da pridejo na plan in stečejo skozi tebe. To je čas čiščenja in polnjenja.
 • Bodi pozorna na morebitne intuitivne informacije za prihajajoči mesec.
 • Sprosti se. Bodi odprta. Spočij se. Upočasni se.
 • Odpri svojo maternico, stegna, kolena, gležnje, prste. Odpri svoje srce. Z odprtjem spusti vse, spusti kri, da teče skozi tebe.

Moj obred

Skozi čas sem izoblikovala meni najljubše načine oziroma rituale preživljanja obdobja krvavitve, ki so sedaj nekoliko drugačni kot na začetku. Sprva so bili namenjeni zgolj “preživetju” bolečine, sedaj želim to obdobje izkoristiti za intuitivno kreativnost in poglobitev stika s svojo žensko naravo. V vsakem primeru pa skušam kar najbolje slediti potrebam svojega telesa.

Tamara StrnadKo sem se prvič namenila doživeti menstruacijo brez tablet, sem v času največje bolečine šla v meditacijo, si nežno gladila področje trebuha, dihala in poslušala glasbo. Pustila sem si vse čutiti in kmalu zaspala. Bolečine so minile v roku ene do dveh ur. Vsaka naslednja menstruacija je bila zame precej manj boleča. Sedaj moje menstruacije občasno minejo skoraj brez bolečine, odvisno tudi od čustvene intenzivnosti predmenstrualnega obdobja, ki je zame pogosto bolj naporno kot sama menstruacija.

Ob samem prihodu menstruacije grem zelo rada v naravo in tam skušam biti kar najbolj prisotna z vsemi svojimi čutili. Predvsem skušam iz svoje izkušnje čim bolj odstraniti um. Zadnje čase mi zelo ustreza tudi plesati ob glasbi, ki v meni prebuja ženstvenost in željo po nežnem, počasnem, čustveno–izraznem gibanju. Kroženje z glavo, boki, dotikanje, nežna masaža prsi – poudarjena čutna pretočnost (flow) in kroženje energije. Ker sem veliko časa tudi v moški energiji, je zame zelo pomembno, da si res vzamem čas za negovanje primarne ženske energije. Za prve dni menstruacije si zelo rada pustim tisto kreativno delo, za katerega pričakujem, da mora res najbolj izhajati iz mene. Predvsem pa si prvi dan ne zadajam fizično in intelektualno napornih opravil in počivam, če moje telo to tisti dan nujno potrebuje.

Dotik Boginje

Priti nazaj v stik s sabo, s svojo prvobitno žensko naravo, je najlepša nagrada, ki sem jo sama pridobila z zavestnim menstruiranjem. Bolj kot si dovolim čutiti žensko v sebi – v vseh oblikah in občutkih (tako svetlih kot temnih) – bolj na široko sem odprla vrata dotiku Boginje, ki je del komplementarne sile našega vesolja in potrpežljivo čaka, da jo povabimo v svoje življenje. Boginjo lahko zaživimo in občutimo skozi svojo notranjost, preko občutkov svojega telesa. Z vsakim dejanjem, obredom, aktivnostjo, ki jih zavestno izvedemo z namenom spoštovanja svoje ženske narave, celimo odnos do svojega jedra in svoje ženske dediščine.

.

Tamara StrnadPiše: Tamara Strnad

Tamara Strnad je univerzitetna diplomirana krajinska arhitektka, ki je preusmerila krmilo svoje življenjske poti in našla ljubezen v malo drugačnem kreativnem ustvarjanju (grafično oblikovanje, pisanje, risanje) ter delu z otroki.

S spoznanji in lastnim raziskovanjem pomembnosti vseh dimenzij ženske cikličnosti  je odkrila še drugi del svojega poslanstva, ki si ga njena duša srčno želi širiti in ozaveščati.

Več o avtorici in njenem delu na: www.tamarastrnad.si

Viri in literatura:

 • Gray, M. (2009). The optimized woman. New Alresford, United Kingdom: John Hunt Publishing.
 • Austen, H. I. (2018). The heart of the Goddess: Art, Myth and Meditations of the World’s Sacred Feminine. New York: Monkfish Book Publishing Company
 • Owen, L. (1998). Honoring menstruation: a time of self-renewal. Originally published: HarperSan Francisco in 1993 under the title: Her blood is gold
 • https://masteringalchemy.com/content/truth-about-masculine-and-feminine-energy-part-one
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂