Na Finskem bodo psi odkrivali obolele s COVID-19

Na letališču v Helsinkih na Finskem začenjajo s pilotnim projektom, s katerim bodo ugotavljali, ali lahko psi pri ljudeh zaznajo okužbo z novim koronavirusom. To bi lahko pomenilo cenovno dostopno alternativo običajnemu testiranju in pomagalo identificirati okužene potnike že na samem letališču.

»Gre za metodo, ki veliko obeta. Psi zelo dobro zaznavajo vonj,« je dejala Anna Hielm-Bjorkman z Univerze v Helsinkih.

Tovrstno odkrivanje okuženih bo v pilotni fazi prostovoljno. Potnikom, ki se bodo s tem strinjali, bodo z vratu odvzeli bris površine kože. Tega bodo vstavili v škatlico in nato v ločenem prostoru »dali v analizo« štirinožnemu vohljaču.

Štirje usposobljeni psi, ki že znajo odkrivati raka, diabetes in nekatere druge bolezni, bodo vzorec ovohavali 10 sekund in nato sporočili rezultat – s praskanjem s šapo, ležanjem na tleh ali laježem.

Če bo test s psom pokazal na verjetnost, da je potnik okužen z novim koronavirusom, bodo potnika nato napotili še na običajno testiranje za COVID-19 v zdravstvenem središču letališča.

Če se bo takšno odkrivanje okuženih v pilotni fazi izkazalo za učinkovito, bi lahko začeli pse uporabljati tudi drugod – v bolnišnicah, domovih za starejše, na športnih prizoriščih in v zabaviščih.

Rezultati ovohavanja za zdaj obetavni

Kot je za New York Times povedala Anna Hielm-Bjorkman, preizkus za zdaj daje obetavne rezultate. Pojasnila je, da lahko psi zavohajo virus pri ljudeh, ki so asimptomatski ali še niso razvili simptomov. Poleg tega lahko štirinožni prijatelji prisotnost virusa SARS-CoV-2 zaznajo že v zgodnejši fazi kot običajni testi za COVID-19.

Poleg štirih psov, ki že začenjajo svojo novo službo na helsinškem letališču, jih za isto nalogo usposabljajo še šest.

Finska sicer ni prva država, ki želi s pomočjo psov zaznavati okužene osebe na letališču. Avgusta so podoben program zagnali na mednarodnem letališču v Dubaju, odkrivanje okuženih ljudi s pomočjo izurjenih kosmatincev pa preučujejo tudi v Avstraliji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in ZDA.

Vir: NYT