Mobilni telefon je kriv za tumor, odločilo italijansko sodišče

Italijan Roberto Romeo je zaradi službe 15 let vsak dan več ur uporabljal mobilni telefon. Ko so mu zdravniki nato odkrili benigni akustični nevrinom, se je odločil tožiti svojega delodajalca, podjetje Telecom Italia, zaradi poklicne bolezni. Prepričan je namreč, da je večurna vsakodnevna uporaba mobilnega telefona kriva za tumor, zaradi katerega so mu morali odstraniti tudi slušni živec.

mobilni telefon rak tumor

Prvostopenjsko sodišče v mestu Ivrea je leta 2017 odločilo tožniku v prid. Sprejelo je stališče, da obstaja vzročna zveza med uporabo mobilnega telefona in nastankom tumorja, četudi sta Svetovna zdravstvena organizacija in Italijanski inštitut za zdravje večkrat opozorila na mnenje strokovnjakov, da ni dokazane vzročne povezave med uporabo mobilnega telefona in nastankom raka.

Tožena stranka se je nato pritožila, a je prizivno sodišče v Torinu prvostopenjsko sodbo nedavno potrdilo. Roberto Romeo, ki je zaradi odstranitve tumorja in s tem povezane odstranitve slušnega živca zdaj 23-odstotni invalid, bo tako doživljenjsko upravičen do prejemanja mesečne rente v višini 500 evrov. Tega zneska sicer ne bo plačeval njegov nekdanji delodajalec, temveč sklad za zavarovanje delavcev pred poklicnimi boleznimi.

Odločilno pričanje dveh zdravnikov

Drugostopenjsko sodišče se je pri potrditvi prvostopenjske sodbe oprlo na pričanja dveh zdravnikov, ki sta mnenja, da več kot pol ure uporabe mobilnega telefona dnevno v obdobju 10 let poveča tveganje za nastanek tumorja v glavi. Njuno mnenje temelji na rezultatih raziskave Interphone, ki pa ji mnogi očitajo velike pomanjkljivosti.

Sklad za zavarovanje delavcev pred poklicnimi boleznimi zdaj napoveduje pritožbo na vrhovno sodišče, medtem pa je odvetnik Roberta Romea prepričan, da ni druge razlage, kot da je tumor povzročil mobilni telefon.

Za znanstvenike sporna odločitev

Z znanstvenega vidika je takšno sklepanje moč označiti kot sporno, saj v znanosti velja, da se ne dokazuje nečesa, kar ne obstaja, temveč je treba dokazati, da nekaj obstaja. To, da ni dokaza, da mobilni telefon ne povzroča tumorja, v znanosti ne more biti zadosten dokaz za trditev, da mobilni telefon povzroča nastanek tumorja. In to je tudi glavni očitek znanstvenikov, ki odločitve italijanskega sodišča ne odobravajo. Nobena dozdajšnja raziskava namreč ni potrdila neposredne povezave med uporabo mobilnega telefona in nastankom tumorja.

Vir: Guardian, Slo-Tech

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂