Mnenje o sebi in ljubezen do sebe

Picture
Minka Gantar – svetovalka za zdravo prehrano in osebno rast. S svetovanjem se ukvarja že več kot 20 let. Svoje znanje deli na spletni strani srecno-zivljenje.com. Je avtorica knjige ‘Ko imajo hormoni žur’

Zjutraj vstanete, greste mimo ogledala in si rečete: »Kako sem grozna.« Potem se stuširate, vidite svoj trebuh in svoje telo ter se spet kritizirate: »Joj, ta trebuh – debela sem, moje debele noge – ne morem jih več gledati.« Potem se oblačite in težko zapnete pas. Spet se kritizirate: »Shujšati moram! Grozna sem!«

Naučite se ljubezni do sebe s tem, da svoje telo spoštujete. Ko se umivate, bodite do sebe tako nežni, kot če bi umivali dojenčka; ko hranite svoje telo, bodite pozorni na okus hrane, ki se bo vgradila v celice vašega telesa in bo postala del vas. Ko boste to delali nekaj časa, se bo vaša ljubezen začela krepiti.

​Večkrat si ponovite: »Rada se imam in se cenim.« Zvečer objemite sebe, povejte si pred ogledalom, da ste veseli, da ste tukaj in zdaj ter da ste varni tukaj in zdaj. Ko imate sami sebe radi, se vsi odnosi uredijo. Ne dovolite izkoriščanja. Včasih je treba reči »ne«.

Picture

Ljubezen do sebe se odraža tudi pri ljubljenju

Ko se imate radi, lahko sebe opazujete, kako uživate. Prenesete pogled na sebe tudi, ko ste goli. Z enako ljubeznijo, ki jo čutite do sebe, se lahko dotikate partnerjevega telesa in ni se vam več treba skrivati v temi. Sprejemate vsak delček svojega telesa; sprejemate svoje misli; sprejemate tudi svoje pomanjkljivosti.

​Zadovoljstvo s svojim telesom se odraža na vseh področjih življenja. Če zavračate sebe in se sebi »gabite«, kako se lahko sprostite ob pogledu na svoje telo? Svoje nezadovoljstvo boste slej ko prej naprtili partnerju in ga obtožili, da veste, da se mu ne zdite več privlačni. Resnica je povsem drugačna – sebe zavračate in sami sebi se ne zdite privlačni, zato ste se začeli izmikati intimnosti. Obtožili ste partnerja, vendar iz vas govori samo vaša resnica!

​Ko sebe nimate radi, vas ima lahko nekdo drug iz srca rad, pa mu boste naprtili neiskrenost. Ko sebe nimate radi, se kaznujete, ste zlobni do sebe in do drugih. Ko sebe nimate radi, ne morete zgraditi trdne sreče – ne sami s seboj ne v partnerskem odnosu.

Vaša duša vam govori. Ko rečete: 

  • »Nihče me ne razume,« je to sporočilo vaše duše: »Jaz se ne razumem.«
  • »Vedno sem na zadnjem mestu,« je to sporočilo duše: »Vedno se postavim na zadnje mesto.«
  • »Nihče me ne ceni,« je to sporočilo duše: »Jaz se ne cenim.«
  • »Pri tej hiši nisem nič vredna,« je to sporočilo duše: »Premalo se cenim.«
  • »Nihče me ne posluša,« je to sporočilo duše: »Ne poslušam se ter ignoriram sporočila svojega telesa in svoje duše.«
  • »Nikomur ni mar zame,« je to sporočilo duše: »Ni mi mar za svoje telo in za svoje počutje.«
  • »Vsi hitreje napredujejo od mene,« je to sporočilo duše: »Nisem dovolj dobra.«

Picture

Imate mnenje ali vprašanje? ​Zapišite ga v komentarju.