Maske: Razkužimo jih lahko v mikrovalovki

Pravilna uporaba ustrezne zaščitne maske je ena najboljših zaščit pred okužbo s koronavirusom. Ob tem velja poudariti, da najvišjo stopnjo zaščite nudijo maske FFP2, ki pa so žal drage in posameznikom težje dostopne kot običajne kirurške maske.

maske-ffp2

Zato so ameriški raziskovalci opravili preizkus, ali je zaščitno masko FFP2 mogoče razkužiti in ponovno uporabiti. Odgovor je pritrdilen. Nedavna raziskava Ameriškega združenja za mikrobiologijo je pokazala, da lahko zaščitno masko FFP2 (v ZDA tovrstne maske označujejo z oznako N95) razkužimo v mikrovalovni pečici.

Razkuževanje maske v mikrovalovni pečici

Potrebujemo kozarec vode, plastično mrežico, elastiko in mikrovalovno pečico z močjo med 1.000 in 1.500 W. Raziskovalci so kozarec napolnili s 60 mililitri vode, nato čezenj poveznili plastično mrežico in jo pritrdili z elastiko. Na mrežico so položili masko in jo z mikrovalovi segrevali 3 minute. S tem so efektivno uničili vse viruse, vključno s koronavirusom.

Četudi ima maska vstavljeno kovinsko žico za boljše prileganje nosnemu grebenu, to v nasprotju s pričakovanji ne predstavlja ovire. Vemo namreč, da v mikrovalovno pečico ni dovoljeno vstavljati kovinskih predmetov, saj povzročajo iskrenje in hitrejšo obrabo generatorja mikrovalov. A kot so ugotovili s poskusi, žica v maski ni povzročala težav z iskrenjem.

Eno masko lahko s tem uporabimo 20-krat

Poleg učinkovitosti razkuževanja so pod drobnogled vzeli tudi vpliv na staranje maske. Ugotovili so, da lahko isto masko FFP2 brez poškodb razkužimo kar 20-krat. Medtem ko bi sicer morali masko po uporabi zavreči, razkužitev v mikrovalovki omogoča njeno ponovno uporabo.

Pomembno tudi pravilno nošenje in rokovanje z masko

maske-ffpRazkuževanje maske je sicer brez pomena, če s potencialno okuženo masko ne rokujemo pravilno. To pomeni, da moramo za uporabljeno masko vedno domnevati, da vsebuje viruse, in temu primerno z njo ravnati. Kar pomeni, da je pri nameščanju in odstranjevanju z obraza ne prijemamo za sprednji del, temveč le za trakove. Poleg tega si pred namestitvijo maske na obraz in po njeni odstranitvi vedno razkužimo roke.

Dokler maske ne razkužimo, jo hranimo v zaprti PVC vrečki; ko masko vzamemo iz nje in razkužimo (npr. v mikrovalovki, kot je opisano zgoraj), obenem z razkužilom razkužimo tudi vrečko.

Če želimo, da maska nudi ustrezno zaščito, se morajo njeni robovi popolnoma prilegati obrazu. Priljubljen način nošenja maske na način, da ta ne prekriva nosu, je enako, kot če maske sploh ne bi nosili!

Dokazano učinkovita zaščita

Maske so dokazano učinkovit način preprečevanja širjenja koronavirusa. V zaprtih prostorih jo velja nositi ne le zato, ker je obvezno, temveč zato da:

  • Preprečimo širjenje koronavirusa. Bolj kot bomo zaustavili širjenje okužb, prej in lažje se bomo vrnili v običajen ritem življenja.
  • Zaščitimo ogrožene skupine, kot so starejši in ljudje s kroničnimi boleznimi.
  • Razbremenimo zdravstveni sistem in s tem preprečimo, da bi zaradi koronavirusa trpela obravnava ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami.
  • Zaščitimo sebe in svoje najbližje.

Vir: WebMD