Malce televizije, računalnika ali telefona pred spanjem morda sploh ni slabo

Spodbudna novica za tiste, ki si pred spanjem radi privoščite malce televizije, brskanja po spletu ali branja na telefonu. Novi podatki kažejo, da zmerna uporaba elektronskih naprav pred spanjem morda sploh nima negativnega vpliva, kot je to veljalo do zdaj.

televizija pred spanjem

V manjši raziskavi, v kateri je sodelovalo 58 odraslih, so merili čas, ki so ga ti pred spanjem namenili uporabi elektronskih naprav ali drugim aktivnostim. Hkrati so jim na glavo namestili kovinski plošček, ki je zaznaval električno aktivnost možganov med spanjem in beležil informacije.

Izkazalo se je, da so takrat, ko so pred spanjem uporabljali elektronske naprave, šli prej v posteljo, kar že samo po sebi ugodno vpliva na spanec. Če pa so elektronske naprave uporabljali, ko so že bili v postelji – in hkrati ob tem niso počeli ničesar drugega – je bil njihov spanec celo daljši kot sicer.

Kaj to pomeni za vas?

»Rezultat ne pomeni, da bi zdaj vsi morali pred spanjem veliko gledati televizijo in pričakovati, da bo to v redu. Toda malce gledanja televizije ali igranja videoiger pred spanjem lahko koristi – ali vsaj ne škoduje –, če je to tisto, kar vas sprošča. Seveda pa ne smete dovoliti, da bi ta aktivnost izpodrinila spanec. Vseeno naj bo relativno kratka,« pojasnjuje vodja raziskave.

telefon v posteljiPri sodelujočih so zaznali, da je učinek sproščanja z uporabo elektronskih naprav največji, če to počnejo v postelji. Če so gledali televizijo ali igrali videoigre izven postelje, so se ugodni učinki zmanjšali.

Čas takšne digitalne aktivnosti pred spanjem mora biti kratek, da se ne zažira v čas, ki bi ga sicer namenili spanju. Če si pred spanjem privoščite 2-uri gledanja v zaslon, lahko pričakujete, da boste tisto noč spali 40 minut manj že zaradi tega, ker boste zaspali kasneje, kot bi sicer.

Strokovnjaki opozarjajo, da ima pomembno vlogo tudi vrsta vsebine, ki si jo privoščite pred spanjem. Ni enako, ali je vsebina pomirjujoča (npr. glasba za sproščanje) ali pa spodbuja napetost (npr. intenzivne videoigre).

Kakorkoli – če opazite, da vam nekaj minut gledanja v zaslon pomaga, da lažje zaspite, zaradi tega nikar ne imejte slabe vesti. Nenazadnje je pomembno, kaj je tisto, kar deluje za vas.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂