LHCF, keto in podobne diete vam skrajšajo življenje

LCHF, keto in podobne diete, ki predpisujejo odrekanje ogljikovim hidratom ter spodbujajo uživanje več proteinov, maščobe ali obojega, so v zadnjih letih močno pridobile na priljubljenosti, saj omogočajo, da v razmeroma kratkem času izgubite veliko kilogramov. Toda dolgoročni učinki omejevanja vnosa ogljikovih hidratov so lahko zelo škodljivi. Odvisni so tudi od tega, ali ogljikove hidrate nadomeščate z rastlinsko ali živalsko maščobo in proteini.

Picture

Nova študija, objavljena v priznani strokovni publikaciji The Lancet, razkriva, da je tako uživanje velikih količin kot tudi uživanje majhnih količin ogljikovih hidratov povezano s povečano smrtnostjo. Najbolj optimalno je, če ogljikovi hidrati predstavljajo od 50 do 55 odstotkov celotnega vnosa hrane.

Nevarne živalske maščobe in proteini

Pri osebah, ki se odpovejo ali močno zmanjšajo količino ogljikovih hidratov, namesto tega pa uživajo maščobe in proteine živalskega izvora (jagnjetina, govedina, svinjina, piščančje meso), obstaja večje tveganje za prezgodnjo smrt. Na drugi strani je pri tistih, ki ogljikove hidrate nadomeščajo z maščobami in proteini rastlinskega izvora (zelenjava, oreščki, arašidovo maslo, polnozrnat kruh), nižja verjetnost za prezgodnjo smrt. To kaže, da ima pomembno vlogo pri povezavi med ogljikovimi hidrati, maščobo in proteini sam izvor hrane. Hrana živalskega izvora povečuje tveganje za bolezni, ki vodijo v zgodnejšo smrt.

Povedano naravnost: ljudje, ki ogljikove hidrate nadomestijo z maščobami in proteini rastlinskega izvora, bodo glede na izsledke raziskave živeli dlje kot ljudje, ki ogljikove hidrate nadomestijo z maščobami in proteini živalskega izvora.

Kontroverzni ogljikovi hidrati

Nekateri strokovnjaki že več let opozarjajo, da je pretirano odpovedovanje ogljikovim hidratom za človeka škodljivo. Zdaj je to potrdila tudi študija. Če ogljikovi hidrati predstavljajo manj kot 40 odstotkov človekove prehrane, se tveganje za prezgodnjo smrt poveča enako, kot če oseba uživa preveč (nad 70 odstotkov) ogljikovih hidratov. Idealen vnos ogljikovih hidratov predstavlja že omenjenih 50 do 55 odstotkov glede na celotno prehrano posameznika.

Zmernost

Še enkrat se je tako izkazalo, da je ključ do zdravega in dolgega življenja v zmernosti. Tako kot je škodljivo močno pretiravanje z ogljikovimi hidrati, je škodljivo tudi njihovo omejevanje in nadomeščanje z maščobami in proteini živalskega izvora.

Priljubljene LCHF, keto in podobne diete, ki se osredotočajo na omejevanje ogljikovih hidratov in povečevanje vnosa maščob in beljakovin, sicer res lahko dajo hitre rezultate, a kot kaže, tudi na račun večjega tveganja za zdravje.

Povezava do celotne študije (v angleškem jeziku): Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis

Komentirajte!