Potrjeno: lepim ljudem je v službi lažje

Kar se je mnogim zdelo, je zdaj tudi znanstveno potrjeno – življenje lepih ljudi je (vsaj) na poklicnem področju lažje. Raziskovalci z univerze v Buffalu (ZDA) so odkrili, da je to v določeni meri zato, ker lepi ljudje na podlagi odzivov okolice na njihovo privlačnost razvijejo določene osebnostne lastnosti, ki jim nato pomagajo v poklicnem življenju. Med drugim je zanje značilno večje zavedanje svojega vpliva in moči, zaradi svojega videza pa imajo tudi več priložnosti za razvijanje spretnosti neverbalne komunikacije.

Lepim ljudem je lažje

Lažje jim je že v fazi iskanja službe, saj imajo večjo možnost, da bo delodajalec izbral prav njih. Ko so enkrat zaposleni, pa imajo večje možnosti za doseganje višjih ocen pri ocenjevanju njihovega dela ter višje plače.

Kljub temu za manj privlačne še ni vse izgubljeno. Četudi se lepi ljudje bolj zavedajo svoje moči in vpliva ter so boljši v neverbalni komunikaciji, lahko manj privlačni svoj primanjkljaj na tem področju nadoknadijo z odločnejšo govorico telesa, poudarjajo raziskovalci.

Kakšna je odločnejša govorica telesa?

Ključna je predvsem drža, ki izraža moč in zaupanje vase. Strokovnjaki svetujejo, da stojite z nogami v širini ramen, s prsmi, potisnjenimi navzven in brado rahlo navzgor.

A drža še zdaleč ni edina rešitev, če želite narediti boljši vtis na bodočega delodajalca. Pomaga pravzaprav vse, kar lahko prispeva k temu, da okrepite svoj občutek moči in samozavesti. Med drugim tudi pogovor s samim seboj z izgovarjanjem pozitivnih afirmacij, vizualizacija, kjer si predstavljate sebe, kako vam je že uspelo doseči, za kar se potegujete, ter razmišljanje o svojih preteklih dosežkih.

Intelekt, razgledanost, posebne sposobnosti … izkoristite vse svoje supermoči

Življenje ni vedno pravično. Še zlasti ne, če ima oseba prednost na poklicnem področju že samo zaradi svojega videza. Toda žal smo ljudje vizualna bitja in v mnogih primerih še vedno drži, da le manjšino informacij pridobimo na verbalen način, medtem ko glavnino predstavlja neverbalna (nebesedna) komunikacija.

Poleg učenja in piljenja spretnosti neverbalne komunikacije, ki so lepim ljudem tako rekoč položene v zibelko, lahko manj privlačni ljudje svoje možnosti izboljšajo s prav tako pomembnimi lastnostmi, kot so intelekt, razgledanost, sposobnosti, pretekli dosežki in podobno.

Nenazadnje – pomislite na znane ljudi, kot so Bill Gates, Steven Tyler, Mark Zuckerberg, Susan Boyle in Elon Musk. Ti razlogov za svoj uspeh ne morejo pripisati svojemu nadpovprečno privlačnemu videzu. Uspelo jim je zaradi nadarjenosti, sposobnosti in razmišljanja, ki se razlikuje od večine.

Vir: ScienceDaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂