Ledvični kamni – zakaj nastanejo, kakšni so simptomi?

Ledvični kamni nastanejo s kristalizacijo kalcija in drugih mineralov v urinu, s čimer sčasoma nastane trdna snov v obliki drobnih zrnc, manjših kamenčkov ali celo velikih kamnov. Toda zakaj pri nekaterih ljudeh nastanejo, pri drugih pa ne? Preberite v nadaljevanju.

Na nastanek ledvičnih kamnov vpliva več dejavnikov. Nekatere raziskave navajajo povezavo med velikimi odmerki vitamina C in povečanim tveganjem za nastanek ledvičnih kamnov pri moških. Tudi nekateri antibiotiki lahko povzročijo njihovo tvorjenje. A najpomembnejši dejavnik je naslednji: premalo zaužite tekočine.

Običajni znaki, da imate ledvične kamne

V nekaterih primerih se lahko manjši ledvični kamni oziroma »pesek« izločijo sami po naravni poti, brez bolečin. Toda če ledvični kamni ovirajo pretok urina ali se zataknejo v sečevodu, lahko povzročijo številne težave.

1. Bolečina

Ledvični kamni lahko sprožijo zelo hudo bolečino. Ta je lahko močnejša od bolečine, ki jo ženske občutijo ob porodu. Moški bolečino, ki jo povzročajo ledvični kamni, običajno opisujejo kot »najhujšo bolečino, kar so jo kdaj doživeli.«

Bolečina je lahko v obliki hudih krčev ali ostrega zbadanja. Prisotna je lahko v valovih – blaga bolečina se okrepi in postane nevzdržna, nato pa zopet pojenja. Občutimo jo lahko na številnih mestih: v predelu trebuha, ob strani hrbta in celo v predelu dimelj. Moški lahko bolečino občutijo tudi v modih in na konici penisa, ženske pa na sramnih ustnicah.

2. Kri v urinu

Če je urin namesto običajne rumenkaste barve rožnat, rdeč ali rjav, to pomeni, da je v urinu prisotna kri, kar je pogost pojav pri ledvičnih kamnih.

Toda pozor – kri v urinu je lahko tudi posledica drugih težav. Če jo opazite, čim prej obiščite zdravnika.

3. Težave z uriniranjem

Pri osebah z ledvičnimi kamni se lahko pojavijo težave ali spremenjeni časovni intervali uriniranja. Eden od tipičnih znakov ledvičnih kamnov je pogosta potreba po uriniranju. Pojavi pa se lahko tudi težava z uriniranjem ali celo nesposobnost uriniranja.

Tudi pekoča bolečina med uriniranjem je lahko posledica ledvičnih kamnov – kakor tudi moten urin ali močan, neprijeten vonj urina.

4. Slabost in bruhanje

Ledvične kamne lahko spremljata slabost in siljenje na bruhanje, ki sta posledica hude bolečine.

5. Vročičnost

Vročičnost, ki jo spremlja mrazenje, lahko kaže na težavo z ledvičnimi kamni ali na vnetje sečil.

Če se pojavi povišana telesna temperatura, hkrati pa občutite bolečino med trebuhom in spodnjim delom hrbta, takoj poiščite zdravniško pomoč. Lahko gre namreč za vnetje urinarnega trakta, ki lahko zelo hitro napreduje v življenjsko ogrožajočo sepso.

Vir: Health.com