Kronična bolezen ven

dr. Sandi Luft
Avtor članka: Sandi Luft, dr.med.spec. dermatologije Derma Center Rogaška
Kronična bolezen ven (KBV) je napredujoča bolezen, njenih vzrokov pa natančno ne poznamo. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in predstavlja veliko breme za bolnika ter družbo. Ker še ne poznamo vzroka kronične bolezni ven, tudi ne poznamo učinkovitega vzročnega zdravljenja. Obstajajo pa številne možnosti preprečevanja napredovanja bolezni in lajšanja težav.
Vene so žile, ki vračajo kri iz organov in okončin proti srcu. Če pride do dalj časa trajajočega in ponavljajočega se zastoja v odtoku krvi iz spodnjih okončin, se pojavijo simptomi in znaki KBV (kronične bolezni ven). Sprva to opazimo kot oteklino v predelu gležnja, zelo pogost prvi znak je pojav modrih venskih pletežev na notranji strani gležnjev. Razširjene, vijugavo potekajoče vene – varice, se lahko pojavijo tudi na drugih delih goleni, stopalu in stegnih. Nekateri bolniki opažajo krče na področju varic na golenih in stegnih v nočnem času, zato varice imenujemo tudi krčne žile.

Kako se bolezen pojavi?

Če povratni tok krvi v venah nog (refluks) traja več let, pride do postopnega stopnjevanja bolezenskih znakov in simptomov. Ko pride do pojava vnetja na koži goleni, govorimo o kroničnem venskem popuščanju. Na spodnjem delu goleni se pojavijo drobne lise okrasto rdeče barve, tudi sprva ostro omejena srbeča žarišča pordele, luščeče se kože, ki se s težavo začasno pozdravijo z uporabo zdravilnih krem in se pogosto ponovijo, če se bolnik ne zdravi za KBV. Koža pri nekaterih bolnikih postane temno rjavo obarvana, suha, na otip trda in se je ne da več nagubati. Pri nekaterih nezdravljenih bolnikih lahko otrditev kože napreduje do te mere, da onemogoči gibanje v gležnju. Redkeje se pojavijo še bele lise, ki so obdane z rdečimi kapilarami. Zadnja stopnja bolezni je pojav venske golenje razjede. Ta najpogosteje nastane na notranjem delu gležnja, lahko pa tudi na drugih delih goleni. Venska golenja razjeda je najpogostejša med kroničnimi razjedami na golenih, saj so vensko-arterijska, arterijska, razjeda pri sladkorni bolezni, nevrološke, maligne in druge precej redkejše.

Najpogostejše so varice

Med ljudmi najbolj prepoznaven znak kronične bolezni ven – varice – se pojavljajo enako pogosto pri obeh spolih, opažamo pa večje pojavljanje drobnih žilic – telangiektazij in varic – s starostjo. Tako opažamo pri starosti 70 let približno 70 % moških in žensk z varicami ali telangiektazijami. Tveganje za razvoj varic je povečano, če ima varice eden od staršev (20 %) ali celo oba starša (50 %). Če je oseba višje rasti, ima višji pritisk v venah na nivoju gležnjev v stoječem položaju, s tem se poveča tudi možnost nastanka varic. Pomemben vpliv imajo tudi večkratne nosečnosti, sedeč način dela in gibalno neaktiven način življenja.

Prilagodimo življenjski slog

Kronična bolezen ven je napredujoča bolezen, ki močno vpliva na kakovost življenja. Pri zdravljenju je treba razmišljati o rizičnih dejavnikih, ki lahko poslabšajo bolezen, in o – za bolnika – najprimernejšem načinu znižanja venskega pritiska v nogah. S prilagoditvijo življenjskega sloga z več gibanja si lahko v veliki meri olajšamo težave in vplivamo na napredovanje bolezni.

Zdravljenje kronične bolezni ven

Kompresijsko zdravljenje je temelj uspešnega zdravljenja KBV. S pravilno in dosledno kompresijsko terapijo lahko uspešno zdravimo vse simptome in znake te bolezni. Kompresijsko zdravljenje lahko izvedemo s kompresijskimi povoji in kompresijskimi sistemi ter kompresijskimi nogavicami. Za lajšanje simptomov KBV uporabljamo tudi zdravila – venotonike.

Sodobne tehnologije za zdravljenje

Telangiektazije in metličaste varice lahko odstranite z žilnimi laserji, operacijo varic pa izvajajo žilni kirurgi. Odstranitev varic je možna na klasičen kirurški način ali pa z znotrajžilnim pristopom – z znotrajžilnim laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom. Prednost te metode je, da se lahko izvede v lokalni anesteziji, hospitalizacija ni potrebna, pusti le majhno brazgotino na nevidnem mestu na stegnu.

Druga metoda je sklerozacija. Postopek je praviloma manj boleč kot poseg z žilnim laserjem. Sklerozacija ven s tekočino je primerna za telangiektazije in manjše varice. V zadnjih letih se uporablja sklerozacijo s peno, ki je primerna tudi za večje varice, izvaja se pod nadzorom ultrazvoka.

Komentirajte!
Imate težave z boleznijo ven? Kako te težave rešujete? Zaupajte nam vaše mnenje.