Korak do uspeha

Uspeh je prav poseben pojem. Pomeni nekakšno končno točko, kamor si vsi mi na nek način prizadevamo priti pri naših dejavnostih v življenju. Vseeno pa vsakomur med nami pomeni nekaj drugega.Tudi že površno opazovanje uspešnih ljudi pokaže, da svoje uspehe dosegajo tako, da stvari počnejo na določen način. Če uporabimo torej
enake miselne vzorce in enake aktivnosti, kot jih uporabljajo in izvajajo uspešni ljudje, lahko upravičeno pričakujemo, da slej ko prej pridemo do enakih rezultatov. Sliši se precej enostavno. Kaj to pravzaprav pomeni?

Naše razmišljanje o svojih sposobnostih, izdelkih/storitvah, dejavnosti itd. nam sčasoma preide v navado. Ker poizkušamo vse dejavnosti izpeljati po svojih najboljših močeh, tj. na podlagi naših prepričanj kako kaj izpeljati, lahko tudi naše delovanje preimenujemo v programirano delovanje. To “programirano” delovanje je zakopano v podzavestni um in na nek način avtomatično vodi naše vsakodnevno delovanje.Tem programom z eno besedo pravimo kar mentalna naravnanost, s tujko tudi paradigma. Naša naravnanost tako večinoma vsebuje prepričanja in omejitve, za katere so bili naši starši, stari starši, učitelji, prijatelji itd. prepričani, da je takšno razmišljanje oz. delovanje za nas daleč najboljše.
Potem pa nekega dne ugotovimo, da nas naše strategije in prepričanja ne vodijo k uspehu. Svet se je spremenil. In začnemo opazovati okoli sebe.Ne glede na vse spremembe pa lahko opazimo predvsem dve navadi, ki bosta vedno vodili k izjemnim rezultatom:
Uspešni ljudje si zastavljajo jasne in merljive cilje. Naj vas cilj vznemirja in privlači hkrati. Če želite uspeti in preseči navade, ki vas omejujejo, mora cilj ustvarjati strast! Pri zastavljanju ciljev je posebno pozornost potrebno nameniti: cilj mora biti jasen (specifičen) in mora biti merljiv. Obstaja pomembna razlika med ciljema: “Želim zaslužiti 37.350 eur.” in “Želim si zaslužiti več denarja!”. Ko je cilj merljiv, natančno tudi veste, kdaj je dosežen. Seveda obstaja še kar nekaj “pravil” o dobrih ciljih, vendar vsaj za začetek jasnost in merljivost zadostujeta.
Uspešni ljudje pri svojem delovanju prav vse svoje odločitve sprejemajo z novim ciljem v mislih. Pred vsakim sprejetjem odločitve se enostavno vprašajte: “Ali me bo predvidena poteza vodila bližje k mojemu cilju ali ne?” Ko vam je to kristalno jasno, delujte. Akcija!
Vsakič, ko začutimo nelagodje (ali celo frustracijo) ob svojih novih dejavnostih, moramo razumeti, da to prihaja iz globin naših preteklih navad. Želijo nas ohraniti v “coni udobja”. V našem nekdanjem obnašanju in razmišljanju.Uspehov nas ne sme biti strah. Pravzaprav je edina stalnica v našem življenju prav sprememba. Zakaj se torej ne bi odločili in se načrtno
spreminjali v bolj uspešne ljudi?Srečno!

Prispevek strokovnjaka:

Edvard Kadič

Picture
Edvard Kadič, vodja akademije Delta Coachingin avtor knjige Govorica telesa in osebna karizma

Več  o Edvardu Kadiču na:
www.edvardkadic.com

Picture

Ali imate tudi vi zapisane cilje? Si jih dnevno pogledate?