Koencim Q10

Kaj je koencim Q10?

Koencim Q10 (CoQ10) je snov, ki je podobna vitaminu. Najdemo ga v vsaki celici našega telesa. Naše telo proizvaja koencim Q10, celice pa ga uporabijo za proizvodnjo energije, ki ga naše telo potrebuje za rast in vzdrževanje celic. Deluje tudi kot antioksidant, ki ščiti telo pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljive molekule.

Antioksidanti se bojujejo proti škodljivim delcem v telesu, bolj znanim kot prosti radikali, ki poškodujejo celične membrane, kar lahko vodi do odmiranja celic. Prosti radikali prispevajo k procesom staranja in tudi k številnim zdravstvenim težavam, kot npr. boleznim srca in raka. Antioksidanti, kot je koencim Q10, lahko nevtralizirajo proste radikale in zmanjšajo ali celo pomagajo preprečiti nekatere škode, ki jih prosti radikali povzročijo. Koencim Q10 je naravno prisoten v majhnih količinah pri različnih živilih, posebej visoke ravni koencima Q10 pa najdemo v organskih delih mesa živali, kot so srce, jetra in ledvice. Čeprav so živila, kot so brokoli, temna listnata zelenjava, oreščki, ribe, školjke, svinjina, piščanec in govedina, dobri naravni viri koencima Q10, je bilo ocenjeno, da z njimi zaužijemo le okoli 2 do 5 mg koencima Q10 dnevno, kar ni dovolj za ohranitev zadostne ravni koencima Q10.

Dnevno priporočene količine zaužitja koencima Q10:

30-100 mg        splošno zdravje
90-160 mg        za tiste, ki veliko telovadijo
60-160 mg        družinska anamneza – problemi s srcem
100-200 mg      srednji problemi s srcem
50 -100 mg       v primeru jemanja statinov
300-360 mg      kongestivno srčno popuščanje
1,200 mg          za tiste s Parkinsonovo boleznijo


Uporaba koencima

Koencimi pomagajo encimom pri pretvorbi hrane v energijo ter
sodelujejo pri drugih procesih v telesu, kot je pomoč pri varovanju srca
in skeletnih mišic
.
Nekatere študije kažejo, da prehranski dodatki koencima Q10, bodisi
kot samostojno ali skupaj z drugimi zdravili, pomagajo preprečiti ali
zdraviti naslednja zdravstvena stanja:

Obdobje po srčnem napadu

Neka klinična študija je pokazala, da imajo ljudje, ki so dnevno jemali prehransko dopolnilo koencim Q10, v 3 dneh po srčnem napadu manjšo verjetnost, da bi imeli naknadne srčne infarkte in bolečine v prsih. Imajo tudi manjšo verjetnost, da umrejo zaradi bolezni srca, kot tisti, ki niso jemali koencima. Vsakdo, ki je imel srčni napad, bi se moral pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom, preden vzame katero koli zelišče ali dodatke, vključno s koencimom Q10.

Srčno popuščanje

Obstajajo dokazi, da lahko koencim Q10 pomaga pri zdravljenju srčnega popuščanja v kombinaciji z običajnimi zdravili. Ljudje s kongestivnim srčnim popuščanjem, kar pomeni, da ima srce zmanjšano črpalno sposobnost, imajo lahko nizke koncentracije koencima Q10. Srčno popuščanje lahko tudi povzroči, da se kri zadržuje v delih telesa, kot so pljuča in noge. To povzroči tudi težave z dihanjem. Številne klinične študije kažejo, da dopolnilo koencim Q10 pomaga zmanjšati otekanje nog; zmanjša tekočino v pljučih, zaradi česar je dihanje lažje; poveča telesne zmogljivosti pri ljudeh s srčnim popuščanjem. Koencim Q10 se ne sme nikoli uporabljati samostojno za zdravljenje srčnega popuščanja. Zato se morate pred samim uživanjem posvetovati z vašim osebnim zdravnikom.

Visok krvni pritisk

Več kliničnih raziskav, ki vključuje majhno število ljudi, kaže, da lahko koencim Q10 zniža krvni tlak. Vendar pa lahko traja od 4-12 tednov, da se pokažejo prve spremembe. Ena izmed analiz je pokazala, da ima koencim Q10 potencial za znižanje sistoličnega krvnega tlaka in diastoličnega krvnega tlaka brez pomembnih stranskih učinkov. Vsekakor bo potrebnih več raziskav z večjim številom ljudi, da bi se ugotovila dejanska učinkovitost.

Visok raven holesterola

Ljudje z visokim holesterolom imajo ponavadi nižje ravni koencima Q10, vendar zaenkrat ni nobenih dokazov, ali deluje ali ne. Obstajajo tudi dokazi, da lahko zmanjša neželene učinke konvencionalnega zdravljenja zniževanje holesterola s tako imenovanimi statini, ki zmanjšujejo naravne ravni koencima Q10 v telesu. Z uživanjem prehranskega dopolnila koencima Q10 lahko dvignete raven tega koencima na normalno raven. Nekatere indikacije kažejo tudi, da lahko koencim Q10 zmanjša bolečine v mišicah, povezane z zdravljenjem s statini.

Diabetes

Koencim Q10 dopolnila lahko izboljšajo zdravje srca in krvnega sladkorja in pomagajo uravnavati visok krvni tlak pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Operacija srca

Klinične raziskave kažejo, da se z jemanjem koencima  Q10 pred operacijo srca, vključno z obvodi in presaditvami srca, lahko zmanjša škoda, ki jo povzročajo prosti radikali, okrepi delovanje srca in zniža pojavnost nepravilnega bitja srca (aritmije) v fazi okrevanja.

Zobna (parodontalna) bolezen

Bolezen dlesni je pogosta težava, ki povzroča otekanje, krvavenje, bolečino in rdečino dlesni. Klinične študije kažejo, da imajo ljudje z boleznimi dlesni ponavadi nizko raven koencima Q10 v svojih dlesnih. Študija z majhnim številom ljudi je pokazala, da dopolnilo koencim Q10 privede do hitrejšega celjenja in obnove tkiv, za potrditev te raziskave pa je potrebno večje število oseb.

Jemanje koencima Q10

Prehransko dopolnilo koencim Q10 je široko dostopno. Je varno dopolnilo, brez večjih negativnih učinkov. Ni pa bilo preizkušeno pri nosečnicah.

Na slovenskem trgu obstaja celo zdravilo, ne prehransko dopolnilo, s koencimom Q10 in vitaminom E. Status zdravila zagotavlja učinkovitost, varnost in kakovost in ima pomembno prednost, saj zdravila podležejo številnim testiranjem , ki jih pri prehranskih dopolnilih ni.

Viri: Spletna stran University of Maryland
Spletna stran WebMD.com
Ste že kdaj slišali za koencim Q10? Ste vedeli o učinkih, ki ga ima omenjeni koencim na naše telo?