Klopni meningoencefalitis

Če radi preživljate čas v naravi, se zaščitite pred klopi

Končno smo dočakali toplo vreme in sončne dni. Narava je zacvetela. Na žalost se v naravi skrivajo tudi nevarnosti. Tokrat preberite koristen nasvet o zaščiti pred klopi, ki bi ga moral poznati vsak Slovenec. Vaša pot v naravo bo mirnejša. 

Majhen klop lahko povzroči veliko težav

Pomladni čas ne poživlja zgolj nas, prebudi tudi klope. In prav klopi so lahko vzrok, da se prijetni trenutki na prostem, lahko sprevržejo v nočno moro, saj lahko prenašajo povzročitelje različnih bolezni, najpogosteje lymske borelioze in klopnega meningoencefalitisa.

Kakšna bolezen je klopni meningoencefalitis?

Slovenija se glede na obolevnost za klopnim meningoencefalitisom uvršča v sam vrh evropskih držav. Leta 2013 je po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)  pri nas zbolelo kar 310 oseb. Največ oseb se je okužilo na območju, kjer stalno živijo, med rekreacijo (sprehod, tek…), med nabiranjem gob ali med kmetovanjem. Največ okuženih klopov se nahaja na območju Gorenjske, Koroške in osrednje Slovenije.

Kako pride do okužbe?

Najpogosteje je vzrok okužbe stik z okuženim klopom, ko ta s slino v kožo vbrizga tudi povzročitelja klopnega meningoencefalitisa. Do okužbe pri ljudeh pa lahko pride tudi z uživanjem neprekuhanega ali nepasteriziranega mleka ali mlečnih izdelkov okuženih domačih živali.

Kakšni so simptomi in posledice klopnega meningoencefalitisa?

Klopni meningoencefalitis je resno virusno obolenje osrednjega živčnega sistema. Simptomi okužbe so: slabo počutje, bolečine v mišicah ter glavobol in lahko jih kaj hitro zamenjamo z navadnim prehladom. Pri večini bolnikov se po vmesnem izboljšanju, ki traja od nekaj dni pa do treh tednov, pojavi druga faza bolezni, ki jo spremlja visoka temperatura, močan glavobol, nastopi pa lahko tudi nezavest.

Bolezen lahko pusti trajne posledice, med katere sodijo močni glavoboli, vrtoglavice, pareze, ohromelost, motnje sluha, zmanjšana sposobnost koncentracije, depresija in motnje razpoloženja ter motnje v delovanju avtonomnega živčnega sistema. Bolezen pa zahteva bolnišnično zdravljenje in dolgotrajno rehabilitacijo.

Nevidno je včasih nevarno.
Domače živali so še bolj izpostavljene ugrizu klopa.

Odpravite se v naravo zaščiteni

Ko se odpravljate v naravo, uporabljajte svetla oblačila iz gladkega materiala, ki klopom onemogočajo, da bi se oprijeli. Tudi oblačila popršite z repelentom, najbolje po robovih hlač, vrhu nogavic in ostalih mestih, kamor se klopi radi prijemljejo. Po prihodu iz narave si preglejte telo. Če ste klopa slučajno opazili, ga čim prej odstranite.

Poglejte si, kako je videti klop od blizu.

                        

 

Kaj priporočajo strokovnjaki?

Strokovnjaki danes vse glasneje opozarjajo, da edino učinkovito zaščito pred klopnim meningoencefalitisom predstavlja cepljenje. Priporočljivo je za vse, ki se veliko gibljete v naravi in čas preživljate na prostem. 
Zaščitite se pred povzročitelji bolezni, ki jih prenašajo klopi, in vaša pot v naravo bo mirnejša.

Slovenija nas zagotovo hitro očara s svojimi lepotami, skritimi kotički in čudovito naravo, ki nas privlači v lepem vremenu. Poskrbite, da bodo užitki v naravi brezskrbni, spomini nanje pa zgolj lepi.

Oglejte si poučen video o življenju klopov in o tem kako lahko pride do okužbe:

Ali se vam zdi nasvet koristen? Imate tudi vi kak nasvet, kako se zaščititi pred klopi? Delite vaše mnenje: