Kemikalija za fracking, ki lahko vpliva na moškost

Hidravlično lomljenje ali fracking je način pridobivanja nafte in zemeljskega plina iz zemlje. V postopku hidravličnega lomljenja se v zemeljsko vrtino pod visokim tlakom vbrizgava voda z dodanimi kemičnimi in mehanskimi snovmi, kar povzroča drobljenje kamnine in nastajanje razpok, iz katerih se nato črpa nafta ali zemeljski plin.

hidravlicno-lomljenje

S frackingom želi v Prekmurju britansko podjetje pridobivati zemeljski plin. Zaradi domnevnih nevarnosti za okolje in zdravje je prišlo do močnega nasprotovanja javnosti, nazadnje pa je Agencija Republike Slovenije za okolje marca lani sprejela odločitev, da bo treba za črpanje plina s tem postopkom izvesti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje. Zaradi tega je britansko podjetje napovedalo tožbo proti državi.

Možni učinki na okolje in … moškost

Strokovnjaki in kritiki opozarjajo na različna tveganja, ki jih lahko prinaša pridobivanje nafte in zemeljskega plina s hidravličnim lomljenjem – od možnosti onesnaženja podtalnice do povzročanja seizmične aktivnosti ter možnih učinkov kemikalij na okolje in zdravje ljudi.

Zadnja dognanja kažejo, da bi lahko ena od kemikalij, ki se uporablja pri frackingu, vplivala na reproduktivne hormone moških. V raziskavi, ki je bila sprejeta v predstavitev na letnem srečanju endokrinološkega združenja ENDO 2020, znanstveniki ugotavljajo, da lahko ta kemikalija blokira učinke testosterona in ostalih moških spolnih hormonov.

Možni stranski učinki na zdravje so moška neplodnost ter motnje v razvoju testisov in prostate,” je dejal vodja raziskave, Phum Tachachartvanich, z Univerze v Kaliforniji.

Tachachartvanich opozarja, da kemikalije, uporabljene pri frackingu, kontaminirajo okolje, še zlasti jezera in podzemne vode. Po njegovih navedbah obstaja verjetnost, da vplivajo na vsakogar, ki jim je izpostavljen.

Vse bi moralo skrbeti, saj obstaja možnost, da odpadna voda, ki nastaja pri frackingu, povzroča hormonske motnje, kar lahko negativno vpliva na splošno populacijo,” še opozarja Tachachartvanich.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli več kemikalij, ki se uporabljajo pri frackingu. Med njimi je problematična ena, in sicer Genapol-X100, ki znatno vpliva na vezavo androgenih hormonov na celice v človeškem telesu.

Vir: Sciencedaily