Kdaj ste nazadnje poskusili kaj novega?

Novosti so lahko tako vznemirljive kot tudi strah vzbujajoče, vendar pa nas le premagovanje strahu in izkazovanje radovednosti lahko popelje v osebnostno rast in v nova odkritja ter spoznanja.

Picture

Premagovanje strahu

Vsaka nova pustolovščina ali aktivnost vsebuje nekaj negotovosti, vendar se ne smete ustaviti, čeprav vam je nerodno, se bojite, da zavirate druge, se bojite neuspeha ali zapravljanja časa. Namesto tega pristopite k novosti kot k eksperimentu. Ne razmišljajte o tem, kako se bo stvar iztekla, še preden se je lotite, in ne razmišljajte o neuspehu, ampak čas raje porabite za ugotavljanje in spoznavanje novosti, ki se je lotevate. Začnite z majhnimi koraki, vendar vedite, da občutek varnosti in ugodja ne vodi k osebnostni rasti.

Gradite na preteklih uspehih

Razmislite o svojih preteklih uspešnih izkušnjah in doživetjih ter ugotovite, kaj vam je pomagalo, da ste bili učinkoviti. Razmislite, katere od preteklih izkušenj bi lahko uporabili in bi vam bile v pomoč tudi pri usvajanju novih stvari, ki se jih lotevate.

Gradite na svojih prednostih

Ko se lotevate nečesa novega, si vzemite čas in razmislite o področjih, na katerih ste naravno zelo dobri, in o načinih, kako te svoje prednosti uporabiti v svojo korist in kako vam lahko pomagajo pri doseganju novih ciljev.

Pristopite z radovednostjo

Namesto da k novim stvarem pristopate pazljivo, poskusite z drugačno miselnostjo in pristopite z veliko mero radovednosti. Bodite vedoželjen opazovalec in spremljajte, kako se nove izkušnje zrcalijo v vašem življenju.

Poiščite zabavo

Osredotočite se na zabavo, ki jo prinaša preizkušanje novih stvari. Se kdaj sprašujete, katera tehnika obvladovanja stresa bi bila najbolj primerna za vas? Zagotovo je to strategija, v kateri najbolj uživate. Ko ljudje najdemo zabavo v svojih navadah, povečamo možnost, da bodo te navade ostale tudi dolgoročno. Če se še ne zabavate, je zdaj pravi čas, da se pričnete!

Izkusite koristi

Preizkušanje novih stvari vodi do višje samozavesti, zmanjšuje občutek dolgočasja in osamljenosti ter daje velik zagon osebnostni rasti. Izobraževanje oziroma učenje novosti je lahko ena najpomembnejših stvari, ki pripomore k zdravju in podaljšanju življenjske dobe. Ves čas iščite nove stvari, ki zaposlijo vaše misli in vaš um – učite se novih spretnosti, berite nove vsebine, vpišite se na nov tečaj, poslušajte novo glasbo, naučite se novega jezika ali pa se pridružite novi skupini. Že sama sprememba dnevne rutine je lahko zelo koristna. Zapomnite si, da sta vseživljenjsko učenje in aktivnost v družbi zelo pomembna dejavnika duševnega zdravja in sreče.

​CILJ: Vsak mesec poskusiti nekaj novega – izziv za um in telo.NASVET: Osredotočite se na zabavo, ki jo prinaša preizkušanje novih stvari.​

Piše: ekipa 24alife

Prenesite aplikacijo 24alife, ki vam bo z nasveti pomagala vzdrževati dobro zdravje.
Med drugim tudi z nasveti, kako poskusiti nove stvari.
PicturePicture
Komentirajte!