Kdaj po gripi ali virozi je spet varno iti v službo?

Večno vprašanje – kdaj po gripi ali virozi gremo lahko nazaj v službo? Delodajalci bi si seveda želeli, da čim prej, marsikdo pa bi raje ostal doma kakšen dan več. A jasno je: Bolje je ostati doma kakšen dan več, kot se vrniti na delo prezgodaj. Zaradi sebe in zaradi sodelavcev.
Picture

Natančen odgovor, ki bi veljal za vse, je sicer nemogoče podati. Ljudje se razlikujemo in nekdo rabi daljše okrevanje, spet drugi pa gripo ali virozo premagajo hitro in brez težav.

Najpomembneje je, da se vprašate:

  • Ali je že minilo 24 ur odkar nimate več povišane telesne temperature? Ne da bi jemali zdravila za njeno zniževanje, seveda. Po 24 urah brez vročine je namreč zelo verjetno, da niste več kužni.
  • Ali še kašljate in/ali kihate? Virusi gripe in drugih zimskih nadlog se najpogosteje širijo po zraku. Da bi preprečili, da se okuži še kdo, je bolje ostati doma vse dokler se kašljanje in/ali kihanje ne umirita.
  • Se še vedno počutite šibki? Po gripi ali težjem prehladu je sicer normalno, da se še nekaj časa počutite brez moči, a če se še vedno slabo počutite, je bolje, da ostanete doma. S tem boste svojemu telesu pomagali do hitrejšega in boljšega okrevanja.

Kužni ste lahko že pred pojavom simptomov

Pomembno je tudi vedeti, da je oseba lahko kužna še preden se pri njej pojavijo znaki gripe ali viroze. V takšnem primeru lahko nevede širi virus(e) in okuži druge. Zato je v zimskem času še bolj kot sicer pomembno poskrbeti za dober imunski sistem. Če ste se cepili proti sezonski gripi, je to seveda dodaten plus, a vedeti je treba, da vas cepivo ščiti zgolj pred gripo, ne pa tudi pred ostalimi virusi.

Če vseeno zbolite

Če zbolite, je najpomembneje, da takoj ostanete doma in počivate. S tem preprečite, da bi okužili še koga. Pri običajnem poteku gripe ali viroze, ko ne pride do zapletov, tudi ni potrebe po obisku zdravnika. Tudi sicer bolni ne hodite samoiniciativno k zdravniku. Prej pokličite v ambulanto in se ravnajte po prejetih navodilih.

Komentirajte!