Kamera, ki jo pogoltnete, posname vaše črevesje

Nova tehnologija bi lahko močno olajšala preiskave črevesja. Namesto endoskopije, ki je za bolnika neprijetna in zahteva tudi vnaprejšnjo pripravo, bi lahko zdravniki že kmalu začeli uporabljati majhne kapsule s kamero, ki jih bolniki pogoltnejo.

kapsula s kamero

V Združenih državah Amerike so nedavno prvič preizkusili novo tehnologijo miniaturne kamere v brezžični kapsuli, opremljeni z magneti. Ta deluje tako, da jo bolnik pogoltne, nato pa leže na hrbet pod posebno napravo z močnejšimi magneti, s pomočjo katere zdravnik usmerja kamero po črevesju, na zaslonu pa hkrati spremlja brezžičen prenos slike.

»Občutek je skoraj takšen, kot da bi prijel kapsulo in jo premikal po črevesju,« je dejal profesor Andrew Meltzer, ki je opravil preizkus. »Če magnet približam bolniku, se bo kapsula dvignila navzgor, bliže sprednjemu delu želodca, če pa magnet oddaljim, se bo spustila. Poleg tega lahko kapsulo vrtim in si ogledujem črevesje v vseh smereh,« je še opisal svojo izkušnjo.

V pilotni raziskavi je sodelovalo 40 bolnikov, pri katerih so zdravniki s 95-odstotno zanesljivostjo lahko prepoznali vse ključne dele črevesja. S standardno endoskopijo, ki so jo opravili po pregledu s kapsulo, so nato potrdili, da snemanje s kapsulo ni izpustilo nobenih pomembnih delov prebavil.

Kamera v kapsuli je opremljena s širokokotnim objektivom, ki lahko zajame 6 slik na sekundo, kar ustvari relativno tekoč videoposnetek.

Endoskopijo s kapsulami že uporabljajo na Kitajskem

Na Kitajskem mnoge bolnišnice že uporabljajo podobno tehnologijo kapsul s kamerami, kar olajšuje preiskave na črevesju v primeru suma na rakave spremembe. Kitajska je namreč med državami z najvišjo stopnjo obolevnosti za rakom na prebavilih.

Tehnologijo brezžičnih kapsul medtem raziskujejo tudi v Italiji, Veliki Britaniji in na Madžarskem.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂