Kako škodljiv je zrak v Sloveniji?

Picture
Avtor članka: Bojan Šajnovič

Onesnaženost zraka resno ogroža zdravje. Poročilo, ki ga je Evropska agencija za okolje (EEA) objavila septembra 2014, kaže, da dva glavna onesnaževalca zraka, ozon in
trdi delci, povzročata kardiovaskularne bolezni in krajšata življenjsko dobo. 
Slovenija je po podatkih na 3.mestu po onesnaženosti z ozonom in na 10.mestu po onesnaženosti s trdimi delci PM10.

Po raziskavah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je leta 2012 zaradi izpostavljenosti onesnaženemu zraku umrlo kar 7.000.000 ljudi, kar predstavlja 1 od 8 smrti nasploh. Nevarnost je torej večja, kot se je zavedamo. Pri tem veliko tveganje in nevarnost za zdravje predstavlja izpostavljenost delcem velikosti manjše od 10 µm (PM10), še posebej izpostavljenost delcem PM2,5.

Ne glede na to, ali vidimo, če je zrak  onesnažen, ali ne, se bo to dolgoročno pokazalo na našem zdravju. Tako na primer povprečen človek, ki živi v Ljubljani, zaradi vpliva delcev živi 1,5 leta manj kot povprečen prebivalec Stockholma!

Najbolj resen problem zraka v zadnjih letih v Sloveniji so delci velikosti pod 10µm, ki jih na kratko imenujemo PM10. Manjši ko so delci, globlje prodrejo v dihalne poti. Delci, večji od 10 µm, se ustavijo v zgornjih dihalnih poteh (nos, obnosne votline), manjši od 10 µm pa potujejo v spodnje dihalne poti. Delci, manjši od 2.5 µm, prodrejo globoko v dihalne poti.
Astma je postala najpogostejša kronična bolezen pri otrocih in je najpogostejši vzrok hospitalizacije otrok do 15.leta starosti. Ker je vedno več ljudi občutljivih na alergene, lahko v prihodnosti pri Evropejcih pričakujemo še več alergij.
Izpostavljenost različnim tako imenovanim sprožilcem astme (onesnažen zrak, pršice, plesni, virusi, tobačni dim) povzroči občasno in začasno zoženje dihalnih poti, ki se kaže kot
težko dihanje, piskanje v pljučih in kašelj.
Otroci, ki so izpostavljeni alergenom v notranjem
okolju, imajo nekajkrat večje tveganje za nastanek astme in alergij v primerjavi z ostalimi otroki.Najpomembnejši alergen v bivalnih prostorih je hišni prah oziroma pršica. Izpostavljenost visokim koncentracijam pršice v notranjih prostorih 2x poveča verjetnost razvoja preobčutljivosti pri otrocih in s tem vpliva na razvoj astme. Raziskave kažejo, da je zrak v zaprtih prostorih pogosto tudi do 5x bolj onesnažen kot zunaj.
Sporočilo pokrovitelja članka, ki se ukvarja s čiščenjem zraka v notranjih prostorih:

Kako lahko vi izboljšate zrak v notranjosti?

vivenso® Vam nudi inovativno naravno rešitev za čiščenje zraka!V mesecu DECEMBRU Vam ponujajo posebno ugodnost. Kontaktirajte nas in si priskrbite brezplačno čiščenje zraka v Vašem domu. Odstranijo tudi prah in alergene!

Za podrobnejšo predstavitev jim pošljite na e-mail na pisarna@proaktivplus.si napišite vaše kontaktne podatke, da vas lahko pokličejo:Ime in priimek

Telefonsko številko

Kraj bivanja
Pripis: Zdravo.si revija

Ali tudi vas skrbi vse večja onesnaženost v Sloveniji. Ali naredite kaj v tej smeri?