Kako se spopasti z vnetim grlom?

Streptokokno vnetje grla je vnetje, ki ga povzročajo bakterije, bolje znane kot streptokoki skupine A. Vneto grlo je izraz za vsako stanje, kjer v grlu občutimo žgečkanje, bolečino in morda pekoč občutek. Vneto grlo lahko povzročijo bakterije ali virusi, medtem ko streptokokno vnetje grla povzroči edino in samo bakterija. Zato se tovrstno vnetje imenuje tudi streptokokno žrelo. Streptokokne bakterije so zelo nalezljive in se prenašajo po zraku, ko bolna oseba kihne ali zakašlja. Ljudje se lahko okužijo tudi z dotikanjem površin, ki se jih je okužena oseba prej dotaknila, na primer kljuka, kuhinjska posoda in kopalniški predmeti.Večina bolečin v grlu običajno ni resna. Bolj pogosta je pri otrocih in mladostnikih. To je zato, ker otroci in mladostniki nimajo enako razvitega imunskega sistema kot starejši ljudje – njihova telesa nimajo razvite imunosti proti nekaterim bakterijam. Nič nenavadnega ni, da imajo ljudje vseh starosti nekajkrat
bolečine v grlu v enoletnem obdobju.

Kaj so vzroki za vneto grlo?

Sledeči  pogoji na splošno vključujejo vneto grlo. Ti pogoji so
ponavadi posledica okužb:

 • gripe (influenca),
 • prehlada.

Vneto grlo je ponavadi posledica vnetja (otekanje) v zadnjem delu žrela (orofarinksu) in mandljev. Okužbo lahko povzročijo streptokokne bakterije (streptokokno vnetje grla) ali virusi. Bolečine v grlu pa so lahko tudi posledica naslednjih neinfekcijskih dejavnikov (manj pogosto):

 • operacija grla
 • kajenje
 • uživanje alkohola (redko)
 • seneni nahod
 • kisli refluks (gastroezofagealni refluks)
 • kričanje v daljšem časovnem obdobju (npr. navijanje med športnim dogodkom).

 Kakšni so znaki in simptomi otečenega grla? 

Znaki za otečeno grlo so:

 • hripavost
 • vneti mandeljni
 • občutljive in otekle bezgavke na vratu
 • bolečine v grlu
 • občutljivo grlo
 • bolečine in težave pri požiranju
 • povišana telesna temperatura (ponavadi posledica okužbe)
 • telesne bolečine (ponavadi posledica okužbe)
 • glavobol (ponavadi posledica okužbe)
 • utrujenost (ponavadi posledica okužbe, po možnosti iz drugih razlogov).

S čim zdraviti vneto grlo?

Če boste obiskali osebnega zdravnika, vam lahko predpiše
antibiotike, ki pa na dolgi rok izgubijo svojo učinkovitost, saj se jim bakterije
ustrezno prilagodijo. Oteklo grlo večinoma povzroči virusna in ne bakterijska
infekcija. Zato se priporoča uživanje naslednjih naravnih sestavin:

Med 

Med,  pomešan v čaju ali zaužit na žličko, je že dolgo sredstvo za vneto grlo. Znanstvene študije so potrdile učinkovitost medu kot zdravilca ran, kar pomeni, da pomaga pri hitrejšem okrevanju vnetega grla.

Golostebelni sladki koren
Golostebelni sladki koren naj se zaužije kot čajni napitek, saj lajša izkašljevanje, blaži kašelj in deluje protivnetno.

Rdeči brest
Rdeči brest že dolgo velja kot tradicionalno zdravilo za vneto grlo. Brest vsebuje sluzi podobno snov. Ko se meša z vodo, ta snov tvori gladek gel, ki prekriva in pomirja grlo. Uporabljamo ga tako, da prah lubja prelijemo z vrelo vodo, ga premešamo in spijemo. Prav tako lahko uživate pastile rdečega bresta.

Slana voda
Že naše babice so priporočale izpiranje vnetega grla s slano vodo. Grgranje s toplo slano vodo pomaga pomiriti vneto grlo in pospešiti izločanje gnojnega izcedka. Znano je tudi, da pomaga uničiti bakterije v grlu. Slana voda, ki sestoji iz raztopine pol čajne žličke soli v kozarcu tople vode, pomaga zmanjšati oteklino in obdrži grlo čisto.

Ostale možnosti zdravljenja
Druge možnosti zdravljenja vnetega grla vključujejo evkaliptus, gorski lišaj bradovca, ki ga boste verjetno našli v obliki pastil in sirupov za blaženje kašlja, in kamilični čaj. Uživanje teh naravnih sestavin – poleg tega, da pijete veliko tekočin, vam lahko pomaga okrevati hitreje. S tem se izognete tudi obisku osebnega zdravnika.

Komu vse se priporoča uživanje zdravil za vneto grlo?


Učinkovine prej naštetih naravnih
zdravil blagodejno vplivajo na sluznico ust in žrela ter zmanjšujejo suhost in dražeče občutke. Zato se poleg vseh, ki imajo probleme z vnetim grlom, preventivno priporoča jemanje učinkovin za vneto grlo tudi naslednjim osebam, ki zaradi narave svojega dela še dodatno izpostavljajo svoje grlo: pevci, govorci, igralci, učitelji in kadilci.
NAGRADNO VPRAŠANJE
Med vsemi, ki boste pustili komentar spodaj, bomo izžrebali bralca, ki bo prejel letni koledar Julijskih Alp. Srečni izžrebanec, ki bo izbran z naključnim žrebom, bo objavljen v
naslednji številki revije Zdravo.si, prav tako pa bo obveščen po
elektronski pošti. Žrebanje bo opravljeno 15.2.2015 v prostorih podjetja ePrvak d.o.o.

Komentirajte!

Kako pa vi zdravite boleče grlo? Ali se poslužujete naravnih zdravil ali kupite zdravila v lekarni? Zaupajte nam vaše izkušnje.