Kako poskrbeti za opečeno kožo?

Ta čas veliko ljudi dopustuje. In nemalo se jih nahaja kje na kaki obali, ob kozarcu najljubše pijače, v družbi dragih in seveda sonca. Ker pa smo na plažah priče nenormalnemu sončenju, bi vas radi opozorili na škodljivost takega početja. Sončne opekline na naši koži nam povzročijo nemalo težav. Na pogled so osebe, ki jih je opeklo sonce, rdeče, preživljajo najrazličnejše bolečine, se lupijo, prizadene jih lahko dolgoročna poškodba kože. To je še posebej slabo za otroke. Že en sam pojav opeklinskih mehurjev lahko podvoji nevarnost melanoma, vrste nevarnega kožnega raka. In tega je mogoče popolnoma preprečiti (z zaščito pred soncem, senco in z oblačili). Ampak napake se dogajajo. Torej, tukaj je pet načinov za lajšanje bolečin pri opekli koži in morda, samo morda, za zmanjševanje škode …

 

1. Ukrepajte hitro

Če začutite začetek opekline ali vidite znake pordele kože pri sebi ali svojem otroku, se umaknite s sonca in začnite z zdravljenjem pordele kože. Sončne opekline imajo kasnejši učinek, simptomi za razvoj opekline lahko trajajo od štiri do šest ur. Torej, roza dotik na plaži se lahko kasneje spremeni v velik problem.

2. Poskrbite za primerno vlažnost kože

Po hladnem tušu nanesite vlažilni losjon na kožo, da jo pomirite. Vlažilni losjon nanesite
pogostokrat, da je luščenje kože manj opazno. Priporočamo vam, da uporabljate izdelke, ki vsebuje vitamin C in vitamin E. Ti dve sestavini naj bi pomagali omejiti poškodbe kože. Odsvetujemo vam: drgnjenje, lupljenje kože ali pokanje mehurjev.
3. Poskrbite za ustrezno hidratacijo kože
Vsaka opeklina potegne tekočino na površino kože in proč od drugih delov telesa. Torej pijte dodatno vodo, sok in športne pijače ter pazite na znake dehidracije: suha usta, žeja, zmanjšano uriniranje, glavobol, omotica in zaspanost. Otroci so še posebej ranljivi, zato se posvetujte z zdravnikom, če zbolijo.
4. Ukrepajte takoj

Vzemite (ali vaš otrok) odmerek ibuprofena takoj, ko opazite znake opeklin in natančno spremljajte, kaj se bo dogajalo v naslednjih 48 urah. Ibuprofen lajša otekline in rdečico, ki se ob sončnih opeklinah pojavita in lahko prepreči tudi dolgoročne poškodbe kože.
5. Ocenite škodo

Večino opeklin, tudi tiste, ki povzročijo pojav nekaj mehurjev, je mogoče zdraviti doma. Vendar, če opeklinski mehurji pokrivajo več kot 20% kože telesa (pri otrocih to pomeni cel hrbet), je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Vsakdo z opeklinami, ki ima vročino in mrzlico, mora poiskati takojšnjo zdravniško pomoč.

Za konec pa še: Jemljite opeklino kot opozorilo, da je vaša zaščita pred soncem odpovedala in sprejmite ukrepe za preprečevanje sončnih opeklin. To pomeni uporabo zaščite pred soncem, pokrivanje z oblačili in klobuki in izogibanje sončnim žarkom med 10. – 16. uro, ko je moč sonca največja.

Vir: Spletna stran SkinCancer.org

Kakšni so vaši varnostni ukrepi proti opečeni koži? Kaj naredite, ko že imate opečeno kožo?