Kaj v resnici pomeni znižanje z 0,5 na 0,2 promila?

V zadnjih dneh je veliko prahu dvignil predlog spremembe Zakona o pravilih v cestnem prometu, ki bi dovoljeno količino alkohola v krvi za nepoklicne voznike znižal s sedanjih 0,5 na 0,2 grama na kilogram krvi. Odzivi so različni. Nekateri zaostritev pozdravljajo, drugi ji nasprotujejo, tretji so prepričani, da bi morali sprejeti še strožjo ureditev in od vseh voznikov, ne le poklicnih in začetnikov, zahtevati 0,0.

alkoholToda kaj v resnici pomeni znižanje z 0,5 na 0,2 promila? Ali je res, da potem ne bo mogoče brez strahu pred kaznijo spiti niti enega piva? Odgovora, ki bi veljal za vse, ni mogoče dati, saj je odvisen od telesne teže in spola. A če vzamemo povprečnega moškega, ki tehta 80 kg, in povprečno žensko, ki tehta 55 kg, je rezultat sledeč:

Formula: c = m / (TT x r)

  • c = koncentracija alkohola v krvi (g etanola na kg krvi ali promili)
  • m = masa popitega čistega alkohola, izražena v gramih
  • TT = telesna masa, izražena v kilogramih
  • r = porazdelitveni faktor (za moške 0,7 in za ženske 0,6)

Pri sedanji omejitvi 0,5 promila lahko povprečen 30-letni moški spije do 3,8 decilitra vina ali do 8 decilitrov piva, povprečna 30-letna ženska pa 2,5 dcl vina ali 5,3 dcl piva. Poenostavljeno: moški je še na varni strani, če spije kozarec in pol vina ali 1 veliko in 1 malo pivo, ženska pa, če spije kozarec vina ali 1 veliko pivo.

Zmanjšanje na 0,2 promila prinese naslednje številke:

  • Povprečen moški bo lahko spil do 1,5 dcl vina ali do 3,2 dcl piva. To je 1 kozarec vina ali eno malo pivo.
  • Povprečna ženska bo lahko spila  do 1 dcl vina ali do 2 dcl piva. To je manj kot 1 kozarec vina ali 1 pivo “italijanček” (2 dcl).

Sprememba je torej kar občutna, še vedno pa dopušča zaužitje majhne količine alkohola, kot npr. za nazdravljanje ob kosilu ali svečani priložnosti.

Posledice različnih količin alkohola v krvi

Ob tem se postavlja vprašanje, kakšna je razlika med 0,5 in 0,2 promila, ko gre za vpliv na voznikove psihofizične lastnosti. Strokovnjaki navajajo, da kar velika.

Pri 0,2 promila se nekoliko poslabša sposobnost opazovanja premikajočih se luči.

alkoholPri 0,5 promila je učinkov alkohola na vožnjo že znatno več. Pojavi se rdeča slepota (slabša zaznava rdeče luči na semaforju in zavornih luči), zmanjša se sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega ter pojavi se občutek, da so predmeti bolj oddaljeni, kot so v resnici. Slabša je sposobnost globinskega opazovanja (varnostna razdalja), zmanjša se samokontrola in kritičnost do lastnega ravnanja, poveča se pripravljenost za tveganje. Podaljša se reakcijski čas, prisotne so lahko motnje ravnotežja, voznik lahko napačno oceni hitrost drugih vozil. Pri 0,5 promila alkohola v krvi se je tudi težje prilagajati hitrim spremembam svetlobe in večina ljudi pri tej koncentraciji alkohola v krvi ne zmore več odločitve, da ne bo ničesar več popila.

Za volan samo trezni

Statistični podatki kažejo, da je alkohol večji problem med starejšimi vozniki. Mlajši so že ponotranjili, da alkohol in volan ne gresta skupaj, medtem ko se starejši pogosto zanašajo na svoje “izkušnje”, da se jim do zdaj kljub alkoholu ni še nič zgodilo.

Zaradi alkohola se v Sloveniji zgodi približno tretjina prometnih nesreč s smrtnim izidom, še več pa je nesreč zaradi alkohola, ki se končajo s hudimi telesnimi poškodbami, ki udeležence zaznamujejo za vse življenje.

Edina varna količina alkohola v krvi, ko gre za udeležbo v prometu, je 0,0, poudarjajo strokovnjaki. Kdor se tega drži, mu predlagano znižanje z 0,5 na 0,2 ne predstavlja težave. Kaj pa menite vi? Zapišite svoje mnenje v komentarju.

Viri: AVP, bb.si