Kaj morate vedeti, če imate težave s sluhom

Kako pomemben je sluh, se človek ponavadi zave šele, ko ima težave pri poslušanju sogovornikov, ko mora na radijskem in televizijskem sprejemniku povečati jakost, da sliši napovedovalca, ali ko na sestankih in seminarjih išče prosta mesta v prvih vrstah, da bi dobro slišal govorca.

Picture

Nikar na lastno pest

​Odločitev, da izguba sluha človeka preveč ovira v vsakodnevnem življenju in zato potrebuje slušni aparat, je seveda v domeni vsakega posameznika. Toda od tu naprej je potrebno sodelovanje strokovnjaka. Sluh je preveč dragocen, da bi še njegov ostanek izgubili s šušmarskimi metodami. V mislih imamo predvsem “slušne aparate”, ki jih lahko naročite v raznih kataloških prodajah in trgovinah z drobnim blagom. To so namreč navadni ojačevalci zvoka, ki lahko naredijo več škode kot koristi, predvsem pa se v udobju in kakovosti zvoka ne morejo primerjati s pravimi slušnimi aparati.

​Prava pot pri odločitvi za slušni aparat je tista, ki vključuje zdravnika specialista ORL in usposobljenega avdio tehnika.

Pregled pri specialistu in meritev sluha

 Za pravilen pristop k reševanju težav s sluhom je potrebna strokovna obravnava pri specialistu otorinolaringologu (ORL). Ta opravi pregled ušes in vas napoti na avdiometrijo (meritev sluha), kjer s posebno napravo izmerijo vrsto in stopnjo izgube sluha.

Obstajajo namreč tri vrste naglušnosti: (1) prevodna (konduktivna), kjer težavo povzročajo poškodbe bobniča in slušnih koščic v srednjem ušesu, (2) zaznavna (senzorinevralna), kjer gre za okvaro notranjega ušesa (t.i. polža) in (3) kombinirana, kjer gre za kombinacijo prevodne in zaznavne naglušnosti.Od vrste in stopnje naglušnosti je odvisna optimalna izbira slušnega aparata.

Frekvence, decibeli

Rezultat avdiometrije je prikazan na grafu, kjer vodoravna os predstavlja frekvenčno območje, navpična os pa izgubo sluha v decibelih. Posamezna točka na krivulji tako pove, kolikšna je izguba sluha v decibelih pri posamezni frekvenci zvoka (nižja frekvenca pomeni nižje tone, višja frekvenca višje tone). Najpomembnejše: govorno območje se nahaja med 3.000 in 4.000 hertzi.
Picture
Primer avdiograma – izpisa meritve sluha. Na levi je meritev zračne prevodnosti, na desni meritev kostne prevodnosti.

Nakup slušnega aparata

Po opravljenem pregledu in avdiometriji specialist ORL izda izvid in naročilnico za medicinsko-tehnični pripomoček, s katero se odpravite k specializiranemu prodajalcu slušnih aparatov. Zadnja leta jih je na trgu vedno več. Nič ne bo narobe, če jih obiščete več in se odločite za tistega, ki deluje najbolj strokovno in si je pripravljen vzeti čim več časa za vas.

Pred odločitvijo za konkreten model slušnega aparata imate pravico brezplačno preizkusiti več različnih modelov. Če vam prodajalec tega ni pripravljen omogočiti, išče izgovore, ali vas skuša prepričati za točno določen model, ne da bi ga prej imeli na preizkusu vsaj teden dni, pojdite drugam.
Picture
Slušni aparat je računalnik v malem, ki omogoča na stotine nastavitev.

​Enako, če ne bolj, kot izbira primernega modela slušnega aparata za vašo vrsto naglušnosti, je pomembna tudi ustrezna nastavitev (programiranje) aparata. Predstavljajte si takole: Slušni aparat je računalnik, ki je brez ustreznega programa neuporaben. Naloga avdio tehnika je, da naloži program in ga nastavi tako, da se čim bolj prilega karakteristikam vašega sluha. Še tako dovršen in drag slušni aparat ne zagotavlja zadovoljstva, če ni pravilno nastavljen.

Za optimalno nastavitev slušnega aparata boste morda morali avdio tehnika obiskati večkrat. Sodobni aparati imajo vgrajeno tudi beleženje podatkov in sprotno učenje, ki dodatno pomagata tehniku pri finih nastavitvah. Tudi zato je pomembno, da izberete usposobljenega prodajalca, ki si bo za vas vzel toliko časa, kot bo potrebno.

Zaključek

Sluh je preveč pomemben za pristajanje na polovičarske rešitve. Če opažate, da slabše slišite, se ne pustite odpraviti splošnemu zdravniku, temveč zahtevajte obravnavo pri ORL specialistu. Težav s sluhom tudi ne rešujte sami. Ne posegajte po pripomočkih iz katalogov, supermarketov ali spletnih trgovin. Vsako izgubo sluha je potrebno obravnavati individualno, kajti le tako se lahko ustrezno zaščiti tisti sluh, ki je še ostal. Če izguba sluha preseže določeno mejo, tudi slušni aparat ne more povrniti izgubljene kakovosti življenja.
Piše: A.M.
Komentirajte!
Imate težave s sluhom ali poznate koga, ki uporablja slušni aparat? Delite svoje izkušnje in mnenja z bralci.