Kaj Google svetuje ljudem, ki delajo od doma

Strokovnjaki in vlada delodajalcem svetujejo, da – kjer je le mogoče – svojim zaposlenim omogočijo delo od doma in s tem pomagajo omejiti širjenje bolezni COVID-19. Pogledali smo, katere nasvete so za delo od doma pripravili pri Googlu.

delo od doma

»Ne glede na to, ali delate od doma po svoji izbiri ali ker vam je tako odrejeno, ima delo od doma svoje prednosti, kot je ta, da se vam ni treba voziti na delo. A hkrati pomeni tudi, da se morate sami motivirati za delo in biti enako časovno učinkoviti kot v pisarni,« pišejo v enem največjih tehnoloških podjetij.

In kaj svetujejo zaposlenim pri delu od doma?

1. Ustvarite sprožilnike za svoje možgane

Ko delate v pisarni, dnevna rutina jutranjih opravil in vožnje na delo pomagata možganom, da se pripravijo na delovni dan. Ko delate na daljavo, lahko na podoben način ustvarite sprožilnike, ki bodo možganom sporočili, da se začenja delovni dan. Ti so lahko jutranja vadba, prebiranje novic, kuhanje kave ali kaj podobnega.

“Da ohranite možgane v delovnem ritmu, se med delovnim časom izogibajte opravilom, ki niso povezana z delom.”

Pomemben je tudi delovni prostor. Če se lahko usedete pred računalnik in delate kjerkoli, je to odlično za vas. Toda mnogo ljudi potrebuje določeno strukturo, poseben delovni prostor. To je lahko ločena soba, pisalna miza ali le prazen del kuhinjske mize – vse to lahko predstavlja sporočilo možganom, da je trenutno na prvem mestu učinkovito delo brez motenj.

Prav motnje so eden največjih izzivov pri delu na daljavo. Da ohranite možgane v delovnem ritmu, se med delovnim časom izogibajte opravilom, ki niso povezana z delom. Na primer, čeprav vas zamika, da bi med čakanjem na elektronsko sporočilo napolnili pralni stroj z umazanim perilom, ne storite tega med delovnim časom.

2. Seznami vam pomagajo, da ostanete motivirani

seznamEnostaven seznam opravil lahko naredi čudeže. Pomaga vam, da ste organizirani, motivirani in produktivni. Ko sestavljate seznam, pomislite tako na velike, dolgoročne cilje, kot je na primer končanje projekta, kot tudi na manjše cilje, kot so posamezne naloge, ki vodijo do končanja projekta.

Ko boste delali kljukice poleg opravljenih manjših nalog, boste svoj napredek tudi videli, kar vam bo dalo motivacijo za nadaljnje delo. Poleg tega je delo videti mnogo bolj obvladljivo, če je razdeljeno na posamezne dejavnosti.

Seznam opravil napišite na računalnik ali na list papirja, ne držite ga v glavi. S tem se vašim možganom ne bo treba neprestano ukvarjati s tem, kaj morate še narediti, zadovoljstvo ob delanju kljukic poleg opravljenih nalog pa vas bo še dodatno motiviralo za delo.

3. Naredite si urnik in se ga držite

Delo na daljavo enako kot delo v pisarni zahteva urnik, le da ste pri delu od doma sami tisti, ki si urnik sestavite in se tudi nadzirate, da ga spoštujete. To ne pomeni, da morate ves dan nameniti delu. Nasprotno, pomembno je, da v delovnem dnevu predvidite tudi čas za premore in sprostitev. Toda tako kot bi zasebne opravke načrtovali, če bi hodili v pisarno, jih načrtujte tudi pri delu od doma.

“S svojim urnikom seznanite tudi družino in prijatelje in jih prosite, da vas med delom ne motijo.”

Če imate otroka, upoštevajte to pri sestavljanju urnika. Če se ukvarjate s športom, načrtujte športno dejavnost pred ali po delu. Skratka, to da delate od doma, naj ne pomeni, da lahko med delom opravljate tudi zasebne zadeve.

S svojim urnikom seznanite tudi družino in prijatelje in jih prosite, da vas med delom ne motijo. Postavite meje, kajti to, da delate od doma, ne pomeni, da ste jim lahko na voljo ves čas.

4. Poskrbite za komunikacijo in sodelovanje

Delo od doma je morda videti kot individualna dejavnost, toda običajno vključuje tudi komunikacijo in sodelovanje z drugimi. Zato je pomembno, da vzpostavite ustrezne načine za komunikacijo in sodelovanje.

Medtem ko je elektronska pošta lahko učinkovita za posredovanje obsežnejših informacij in obveščanje o formalnih zadevah, so za hiter odgovor na vprašanje primernejša orodja za hipno sporočanje. Za ohranjanje ekipnega duha je priporočljivo od časa do časa organizirati videokonferenčne spletne sestanke.

Vir: Think with Google

Ali tudi vi delate od doma? Vam ustreza? Kaj je tisto, kar vam je pri delu od doma všeč in kaj pogrešate? Zapišite svoje mnenje v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂