Imate raje morje ali gore? Odgovor razkriva vašo osebnost

Pomislite na svoje zadnje dopustniške destinacije. Ste se odpravili v tople kraje ob morju ali ste v prtljažnik zložili debele spalne vreče za hladne noči v gorah? Raziskave kažejo, da izbira dopustniških destinacij odraža osebnostne lastnosti in raven sreče.

morje ali gore

Morje ali gore?

Več raziskav je pokazalo, da se ljudje, ki so bolj introvertne narave, raje odpravijo v gore in umaknejo v senco dreves. Tisti z bolj ekstrovertno osebnostjo pa bolj uživajo v družabnosti in interaktivnosti, ki jo nudi vrvež na plaži.

Introverti imajo raje odmaknjene in tihe kraje, kjer je interakcija z drugimi ljudmi omejena. Medtem ko se ekstroverti najbolje počutijo na plaži, kjer so tudi drugi ljudje, kar pomeni veliko dogajanja in interakcije. Obenem so tudi na ogled drugim, kar ravno tako ustreza njihovi naravi.

Trpljenje v okolju, ki se ne ujema z osebnostjo

goreČe se vloge obrnejo – če se introverti odpravijo na morje, ekstroverti pa v gore, bodo oboji doživeli neugodje. Raziskovalci so ob tem ugotovili, da ostali dejavniki, kot so starost, spol in rasa, nimajo nobene vloge pri tem, ali nekomu bolj ustreza dopust v gorah ali na morju. Kar vpliva na odločitev za kraj preživljanja dopusta, je to, ali je oseba po naravi introvert ali ekstrovert.

Okolje, ki spodbuja

Ocenjevati, ali je boljši dopust v gorah ali na morju, je tako povsem neprimerno. Medtem ko gore s svojimi odmaknjenimi kotički spodbujajo osamitev, globoko razmišljanje in rojevanje novih idej; plaže ustvarjajo vzdušje za tiste, ki imajo radi hrup in dogajanje, pozornost, zabavo ter interakcijo s čim več drugimi ljudmi. Oboje je povsem legitimno, saj prinaša srečo in zadovoljstvo, gore introvertom, morje ekstrovertom.

Posploševanje?

morjeNa nek način gotovo. Tudi introverti uživajo v morskih valovih in tudi ekstroverti se v poletni vročini radi umaknejo v hlad sotesk in gora. A ne glede na to osebnostne lastnosti vsekakor v določeni meri vplivajo na izbiro dopustniške destinacije. Če se introvert odpravi na morje, bo tudi tam iskal kotičke s čim manjšo gnečo. Ekstrovert, ki se odpravi v gore, pa bo po nekaj dneh samote že občutno pogrešal druženje in močnejše dražljaje iz okolja.

Prepiranje okrog tega, kaj je bolje – dopust na morju ali oddih v gorah – je popolnoma nesmiselno. Vse je odvisno od tega, kaj komu bolj ustreza.

Kaj pa vi, kam se boste odpravili na dopust? Zapišite svojo letošnjo izbiro v komentarju.

Vir: Lifehacker

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂