Imate maščobo okrog pasu? Nujno preberite to

Pridobivanje maščobe okrog pasu lahko predstavlja veliko večjo težavo kot le zamenjavo garderobe. Lahko nakazuje na začetek resnih zdravstvenih težav.

Obstaja namreč povezava med odvečno maščobo v predelu trebuha in povečanim tveganjem za smrt. Takšna je ugotovitev skupine kanadskih in iranskih raziskovalcev, ki so vzeli pod drobnogled 72 obstoječih študij, v katerih je sodelovalo več kot 2,5 milijona oseb z vsega sveta.

Vitki ostali deli telesa ne pomagajo

Četudi na ostalih delih telesa, kot so stegna, zadnjica in roke nimate odvečne maščobe, to ne zmanjšuje tveganja. Ko se enkrat začne nabirati maščoba v predelu trebuha, se tveganje za prezgodnjo smrt začne povečevati. Zato bi morali biti pozornejši na obseg pasu in se ne osredotočati toliko na skupno težo ali indeks telesne mase (ITM), opozarjajo strokovnjaki.

Indeks telesne mase ne pove vsega

ITM je dolgo veljal za poglavitni kazalnik pri ocenjevanju posameznikove telesne teže. A težava je, da ITM ni natančen, saj ne pove, kje na telesu se nahaja odvečna maščoba. Prav tako ne razlikuje med težo mišic in težo maščobe.

Ker glede na najnovejše ugotovitve ni pomembna le skupna telesna teža oziroma indeks telesne mase, temveč tudi, kje v telesu se maščoba nahaja, je ITM lahko le eden od kazalnikov, nikakor pa ne edini.

Vsak centimeter šteje

Strokovnjaki ugotavljajo, da je odvečna maščoba v predelu trebuha neposredno povezana z višjim tveganjem za prezgodnjo smrt. Vsakih 10 centimetrov večjega obsega pasu zaradi dodatne maščobe poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 11 odstotkov.

Hkrati so ugotovili, da je obseg bokov in stegen povezan z nižjim tveganjem za umrljivost. Vsako povečanje obsega stegen za 5 centimetrov pomeni 18-odstotno zmanjšanje tveganja za prezgodnjo smrt. Razlog? Obseg stegen je običjano povezan s količino mišic in ne maščobe.

Maščoba na trebuhu je maščoba, ki se nalaga okrog organov v tem delu telesa. Njena prekomerna količina je povezana z visokim holesterolom, visokim krvnim tlakom, boleznimi srca in ožilja, diabetesom ter infarktom. Več maščobe tako pomeni večje tveganje za prezgodnjo smrt zaradi teh bolezni.

Kaj torej storiti, ko postanejo oblačila preozka? Shujšajte, svetujejo strokovnjaki.

Kako najučinkoviteje nad maščobo na trebuhu?

Če želite izgubiti maščobo na trebuhu, se najprej lotite aerobne vadbe: teka, kolesarjenja, vadbe na eliptičnem trenažerju, rolanja in podobno. Izberite, kar vam bolj ustreza, pomembno je, da se med vadbo znojite, svetuje klinična nutricionistka Lona Sandon. »Vadite, kolikor pogosto lahko, pet dni na teden je idealno,« dodaja.

Drugi korak je zmanjšanje vnosa kalorij. Začnite z zmanjševanjem dodanega sladkorja in maščob ter ju zamenjajte s sadjem in zelenjavo. Zmanjšajte velikost porcij in če uživate alkohol, zmanjšajte tudi količino tega.

Vir: WebMD