Ideje za darila: 7 božičnih daril, na katerih se ne bo nabiral prah

Ali tudi vi že delate sezname, kaj boste letos podarili za Miklavža, božič, dedka Mraza? Ste med tistimi, ki že tedne, če ne celo mesece, prej naredijo natančen seznam ali odlašate do zadnjega in se nato le nekaj dni pred praznikom zapodite v živčno gnečo nakupovalnih središč?

Ideje za darila

Ali veste, da ogromno daril obdarovanci zavržejo ali pospravijo v klet ali na podstrešje, kjer se na njih nabira prah? Ste že kdaj pomislili, da s tem, ko obdarovancu prinesete darilo v obliki predmeta, pravzaprav povečujete količino krame v njegovem življenju? Poleg tega je kopičenje materialnih dobrin tudi izrazito neekološko in prinaša le (morebitno) trenutno zadovoljstvo.

Zato se lahko letos odločite za spremembo. Namesto materialnih dobrin za decembrske praznike podarite izkušnjo. Pripravili smo seznam idej za 7 izvirnih daril, ki so zdrava in ekološka. In namesto krame ustvarjajo izkušnje, namesto prahu se na njih nabirajo spomini.

1. Podarite izlet v gore z gorskim vodnikom

Če ima vaš obdarovanec rad naravo, a nima veliko izkušenj z gorništvom, ga bo razveselil izlet v gore z gorskim vodnikom. Če se spogleduje s plezanjem, mu lahko podarite plezalni tečaj ali plezanje po ferati v spremstvu gorskega vodnika. Vsekakor nepozabna izkušnja in morda tudi začetek novega, lepega in zdravega hobija.

2. Masaža je vedno odlično darilo

Le kdo bi se branil sproščujoče masaže? Darilni bon za masažo hrbta ali celega telesa zagotovo ne bo ostal neizkoriščen. Če zraven dodate še bon za sprostitev v bazenu ali wellnessu, bo to darilo, ki se ga bo obdarjenec še dolgo spominjal.

3. Podarite znanje, podarite tečaj

Vsakdo ima kako zanimanje, ki bi ga rad poglobil z dodatnim znanjem. Za še tako nenavadno zanimanje se najde tečaj (lahko tudi spletni), kjer bo obdarjenec dobil to, kar ima danes najvišjo ceno – znanje. Ali veste, da je zadnja leta vedno bolj priljubljeno učenje znakovnega jezika, s katerim se sporazumevajo gluhi? Da, tudi tega se je mogoče naučiti na tečaju.

4. Razveselite z naročnino

Podobno kot s tečajem lahko obdarjenca razveselite tudi s tem, da mu kupite naročnino na zanimivo revijo, uporabno spletno storitev ali vedno aktualne zabavne vsebine. Če ste si z obdarjencem blizu, zagotovo veste, kaj ga zanima. Morda je kdaj celo omenil, česa si želi, a se mu zdi škoda denarja za to. Pobrskajte po spominu in ga razveselite!

5. Darilo, ki ga izdelate sami

Darilo, ki ga darovalec izdela sam, ima vedno posebno vrednost. Specite obdarovančeve najljubše piškote, izdelajte domače milo, ali če ste ročno spretni, iz lesa izdelajte uporaben pripomoček za kuhinjo. Naj vam ne bo nerodno, če izdelek ne bo popoln. Vrednost doma izdelanih daril se skriva v tem, da bo obdarovanec nadvse cenil, ko ste si vzeli čas zanj, namesto da bi zavili v prvo trgovino in s tem ‘opravili svojo decembrsko dolžnost’.

6. Zabojček zdravja

Zima je čas prehladov, gripe in viroz, proti katerim se najlažje borimo z močnim imunskim sistemom. Namesto uživanja prehranskih dopolnil je mnogo bolje, če ga krepimo z uživanjem čim več svežega sadja in zelenjave. Zabojček ekološko pridelanega svežega sadja in zelenjave je zato vsekakor zelo zdravo darilo za zimske dni, na katerem se zagotovo ne bo nabiral prah.

7. Podarite svoj čas

Čas je poleg zdravja v današnjem svetu ena najbolj dragocenih dobrin. “Nimam časa” lahko slišimo na vsakem koraku in od ljudi vseh starosti. Svoj čas, ki ga podarite, je zato izjemno dragoceno darilo z močnim sporočilom, saj daje obdarjencu vedeti, da vam je resnično mar zanj. Se sprašujete, kako podariti svoj čas? Namig: Izdelate lahko svoj darilni bon, s katerim obdarovanca povabite na skupen izlet, večerjo, obisk galerije ali gledališča, skupen ogled nastopa njegovega priljubljenega glasbenika … možnosti je neskončno.

Čeprav je današnje življenje usmerjeno k instantnim rešitvam, ni treba, da so instantna tudi vaša darila. Položiti v nakupovalni voziček in na blagajni potegniti kartico je enostavno. Vprašajte se, česa bi se sami bolj razveselili – še enega ‘praholovca’ ali izvirnega darila v obliki nepozabnega doživetja?

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂