Hujšanje s paleo prehranjevanjem

Picture
Marko Roblek, maratonec, paleolog, avtor bloga Minimalist
Igor Zonik je 37-letnik, ki se je predlani odločil, da bo korenito prevetril svoj življenjski in prehranski slog in shujšal. Kljub 205 centimetrom je ta nekdanji uspešni košarkar tehtal kar 180 kilogramov in nekaj je
bilo treba spremeniti.
Žena me je prepričala, da sem šel na Golnik na preventivni pregled, ker so se mi pojavljale težave s prenehanjem dihanja med spanjem. Sam zadeve nisem jemal kaj preveč resno, vendar sem se že zaradi miru v hiši odpravil na pregled z mislijo, saj škodovati ne more. Po pregledu in testiranju mi je zdravnica predstavila rezultate, ki so me zelo šokirali ime postavili na realna tla. Odločil sem se, da ne gre več tako naprej.”

Odločil se je, da bo novembra začel s paleo dieto (o kateri smo pisali že pretekli mesec). S tem konceptom je eksperimentiral že v preteklosti, zato prehod ni bil težak. Medtem je bolj za šalo šel stavit še s prijateljem Mitjo, da bo v enem letu shujšal 40 kg. Po hitrem izračunu se je dobre 3 kg na mesec zdel realen cilj. “November ni bil težak, večji problem so bili decembrski prazniki in skušnjave. S prvim dnevom novega leta pa sem se zadeve lotil še bolj sistematično, saj sem si  izdelal tabelo, v katero še sedaj vsakodnevno vpisujem telesno težo in aktivnosti. To je bila super vzpodbuda, ki mi je pomagala k še bolj doslednemu spremljanju rezultatov. Pripravil sem se tudi do tega, da sem vsaj dvakrat tedensko vzel s seboj v službo kopalke in brisačo in odplaval približno kilometer v kranjskem bazenu.”

Igor nekoč in danes
Igorjeva prehrana je temeljila na mesu in zelenjavi. Kombiniral je s sadjem, jajci in mlečnimi izdelki (jogurti, siri), ker je že prej ugotovil, da mu laktoza (čeprav ni striktno paleo) ne povzroča prebavnih težav. Tipični dnevni jedilnik je bil videti nekako takole: prvi obrok je bil sestavljen iz približno 2-3 dcl jogurta lokalnega porekla z dvema sadežema (največkrat banana in jabolko, kombiniral je tudi z breskvami, hruškami, jagodami ali borovnicami). Za kosilo si je privoščil meso z zelenjavo, za večerjo pa ponavadi jajca na tisoč in en način, najraje na svinjski masti in ocvirkih.  Razne obare in zelenjavne juhe so bile redno del dnevne prehrane. Med tednom je zadeva super funkcionirala, nekaj manjših problemov so predstavljali vikendi, ko se je prikradel tudi kakšen priboljšek v obliki kosa kruha ali coca cole. V primerih, da smo bili povabljeni na kako praznovanje ali se prehranjevali pri kom drugem, s sestavinami nisem kompliciral in sem pač tisti dan naredil manjše odstopanje, vendar še vedno v mejah normale. Raznih paleo sladic v tem času nisem jedel, če je bilo že potrebno, sem si raje privoščil kos prave čokoladne torte.” Največ težav je imel z odvajanjem od sladkih pijač, ki jih je pred tem užival dnevno. Kot nadomestilo si je v domačem hladilniku naredil večjo zalogo mineralne vode in si skuhal dnevno zalogo čaja, oslajeno z žličko gozdnega medu.
Bučkin kruh
Počutje se mu je popravilo že v prvih mesecih, uredil si je spanje. Ni bilo več nočnih vstajanj, glavobolov, razdražljivega črevesja in stalne utrujenosti. Prav tako mu je potreba po sladkem skoraj v celoti izginila, občasni pregreški pa niso več pomenili avtomatičnega prenažiranja.  “Po enem letu mojega paleo življenja se mi je telesna teža zmanjšala za 50 kg, počutje pa je izjemno!”
V prvih mesecih je beležil tudi po 10 kilogramov minusa na tehtnici, potem pa se je izguba teže umirila in se gibala na približno 4 kilogramih maščobe mesečno. Po letu dni je dosegel magično mejo 50 kilogramov, z lahkoto dobil stavo in za nekaj številk zmanjšal svojo številko garderobe. Paleo dieta in način življenja sta mu postala tako samoumevna, da z njima nadaljuje tudi zdaj. Začel je razmišljati, da bi se spet ukvarjal s športi, ki jih je nekoč imel rad – košarka, kolesarjenje, celo tek.

“Velika zahvala za to spremembo v mojem življenju gre v prvi vrsti ženi, ki se je tega projekta lotila skupaj z mano, Marku, ki mi je prvi predstavil paleo prehrano, in Mitju, ki me je s stavo še malo bolj vzpodbudil. Po enem letu lahko rečem, da je paleo postal moja stalnica, vendar sem si ga v tem času tudi malo prilagodil, saj tako uspem kontrolirati telesno težo in dobro počutje.”

Komentirajte!

Menite, da imate tudi vi podobno voljo? Vas zanimajo recepti za paleo dieto? Imate kako vprašanje za Igorja?