Hujšanje brez odrekanja, samo z zamenjavo živil

Osnovno pravilo hujšanja je nadvse enostavno in ga je mogoče zapisati v enem stavku: v telo je treba vnesti manj kalorij, kot jih porabimo. Toda kdor se je že lotil hujšanja, še kako dobro ve, da je to lažje reči kot storiti. Potrebujemo jekleno voljo in … nekaj pomoči. Za jekleno voljo boste morali poskrbeti sami, tukaj (žal, tako pač je) ni čarobne palice. Še največjo pomoč vam lahko predstavljajo bližnji in prijatelji, ki vas spodbujajo in hkrati spremljajo vaš napredek.

hujsanje-brez-odrekanja

Tako kot pri športu je lahko tudi pri hujšanju koristno, če se ga lotite v dvoje. Dve osebi, ki si skupaj prizadevata za enak cilj, se medsebojno spodbujata, spremljata napredek in če je treba tudi druga drugo okarata, bosta lažje dosegli cilj, kot če se izziva lotita vsaka zase. Angleško govoreči takšnemu prijatelju v boju pravijo accountability partner.

Zdaj pa k bistvu.

Kako zmanjšati količino zaužitih kalorij? Enostavno je reči – manj jejte. Toda želodec je navajen na določeno količino hrane. Če smo do zdaj jedli več, kot bi bilo treba, bo na začetku hujšanja glasno protestiral, saj bo dobil količinsko manj hrane, kot jo je bil vajen doslej. Čeprav bo hrane objektivno dovolj, bo še vedno oddajal signale »lačen sem, še me napolni«.

“Ocvrt krompirček na primer zamenjamo s krompirjem, pečenim v pečici brez dodanega olja.”

zelenjava-hujsanje
Zelenjava daje občutek sitosti, a ima manj kalorij kot meso.

Toda želodec ni ravno bister in lahko ga prevaramo. Če smo bili prej navajeni jesti veliko zelo kalorične hrane, recimo ocvrtega krompirčka in mesa, bomo želodec prevarali tako, da pojemo prostorninsko enako količino hrane, ki pa mora vsebovati bistveno manj kalorij. Ocvrt krompirček na primer zamenjamo s krompirjem, pečenim v pečici brez dodanega olja. Meso zamenjamo z zelenjavo, na primer bučkami. Količina bo enaka, kalorij pa bistveno manj.

Kaj pa sladkarije, rečete.

Oh, seveda, sladkor. Tega je treba v čim večji meri črtati z jedilnika. Ne le zaradi hujšanja, temveč zaradi zdravja nasploh. Sladkor in maščobe v majhnih količinah koristijo telesu, a te količine zaužijemo že v samih živilih, kot so sadje, mlečni izdelki in podobno. Če smo bili do zdaj navajeni pojesti veliko sladkarij in popiti veliko sladkanih pijač, potem začetek ne bo enostaven.

“Sladkor je eden od tihih ubijalcev, saj povzroča težave s srčno-žilnim sistemom in diabetes.”

temna-cokolada
Če se ne morete odpovedati čokoladi, zamenjajte mlečno čokolado s temno.

Pomagamo si lahko s podobnimi jedmi, ki vsebujejo manj sladkorja. Mlečno čokolado zamenjamo s temno čokolado. Kakav s temnim kakavom. Sladke pijače z okusnim z (nesladkanim) čajem in sokovi brez dodanega sladkorja. Koristilo nam bo ne le pri zmanjševanju telesne teže, temveč tudi pri splošni skrbi za zdravje. Sladkor je namreč eden od tihih ubijalcev, saj povzroča težave s srčno-žilnim sistemom in diabetes. Tega si res ne želite, zato postavite sladkor pred vrata kuhinje in ga ne spustite več vanjo (kjer pa res ne gre brez sladkorja – na primer pri peki – pa uporabljajte izključno rjavi sladkor v najmanjših možnih količinah).

“prav pomlad in poletje sta najboljši čas za rastlinsko prehrano, saj je sveže zelenjave in sadja v tem času v izobilju!”

Ko tako prevaramo želodec, začnemo počasi tudi zmanjševati količine. S poudarkom na počasi, da želodec tega ne opazi. Če smo prej pojedli 4 pečene krompirje (v pečici, brez olja), jih dajmo zdaj 3. In zraven dodamo še malce solate (seveda brez olja, samo s kisom).
Nasploh je zelenjava naš veliki zaveznik pri hujšanju. Lahko je pojemo količinsko veliko, a če ji ne dodajamo maščobe, ne bomo zaužili toliko kalorij, kot bi jih z mesom in drugimi živili živalskega izvora. In prav pomlad in poletje sta najboljši čas za rastlinsko prehrano, saj je sveže zelenjave in sadja v tem času v izobilju!

Če ste torej čez zimo in v času, ko nismo smeli nikamor, nabrali odvečne kilograme, samo poglejte v naravo in svoj jedilnik prilagodite tako, da bo na mizi čim več tega, česar je v toplem delu leta na pretek.

“stroge diete so najboljša pot do učinka jo-jo in neskončen vir frustracij.”

Stradanje na dolgi rok ne bo pomagalo. Še več, stroge diete so najboljša pot do učinka jo-jo in neskončen vir frustracij. Če želite shujšati in svojo novo težo tudi obdržati, zamenjajte visokokalorično hrano s takšno, ki vsebuje manj kalorij. Tako preprosto je.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂