Hitro in učinkovito nad virozo

S kombinacijo izvlečka iz macesna, beta-glukanov in vitamina C

Ob pojavu prvih znakov prehlada, viroze ali padcu energije se verjetno tudi tisti, ki prej niste razmišljali o preventivni zaščiti imunskega sistema, usmerite k rešitvam, ki bi vas obdržale na nogah. Viroza običajno traja od sedem do deset dni.  Zdravil zanjo ni, lahko pa si pomagamo z uravnoteženo prehrano, s pitjem dovolj tekočine in prehranskimi dopolnili, ki vplivajo na delovanje imunskega sistema.

Dobro delujoč imunski sistem je prva in najboljša obramba pred mikrobi. Žal pa je vse več dejavnikov, ki slednjega lahko oslabijo. Med najpogostejšimi so stres, izčrpanost, kronična utrujenost, neustrezna prehrana z zmanjšanim vnosom nekaterih pomembnih hranilnih snovi (predvsem vitaminov, mineralov in antioksidantov) in ne nazadnje sam življenjski slog s pomanjkanjem telesne aktivnosti, kajenjem…​Na to, kako se bo na spremembe v telesu odzval imunski sistem, vplivajo imunomodulatorji. Gre za snovi, ki pospešujejo ali zavirajo imunski odgovor. Mednje sodijo tudi arabinogalaktani in beta-glukani, ki jih najdemo v nekaterih rastlinah, gobah in kvasovkah in jih lahko zaužijemo s prehranskimi dopolnili.

Izvleček iz macesnovega lubja za imunski odziv ob pojavu viroze 

​Macesen sodi med redka drevesa, ki so zmožna rasti v težkih podnebnih razmerah severnih zemljepisnih širin, kjer temperature pozimi dosežejo tudi do -70 stopinj Celzija. Macesnov les sodi med najodpornejše vrste lesa, izjemno zaščitno sposobnost pa ima predvsem njegovo lubje, ki vsebuje arabinogalaktan. Ta je sicer prisoten še v nekaterih rastlinah, ki se v tradicionalni medicini uporabljajo za spodbujanje delovanja imunskega sistema (npr. ameriškem slamniku in kurkumi), prav macesen pa ga vsebuje v posebej visokih koncentracijah.

Arabinogalaktan je vodotopna vlaknina, ki pospešuje delovanje koristne črevesne mikroflore, s čimer pozitivno vpliva na črevesno floro. Njeno delovanje pa je povezano tudi z imunskim sistemom.

​Ugotovitve kažejo, da arabinogalaktan v telesu spodbudi lasten imunski odziv. Zato ga je priporočljivo zaužiti ob slabem počutju oz.  ob prvih znakih oslabljenega imunskega sistema, pomaga lahko pri prehladnih in virusnih obolenjih. Njegovo uporabo in varnost je med drugim potrdila Ameriška agencija za prehrano in zdravila.

Picture
Macesnovo lubje vsebuje arabinogalaktan.

Patentirana oblika ResistAid

V Medexu so arabinogalaktan iz macesna  v obliki patentirane učinkovine ResistAid vključili v prehransko dopolnilo Imuno resist, ki je namenjen blaženju prvih znakov viroze. Klinična študija*, v kateri je sodelovalo 199 posameznikov, starih od 18 do 70 let s pogostimi pojavi virusnih okužb zgornjih dihal, je potrdila, da ResistAid zmanjša pogostost in trajanje okužb.

V kombinaciji z beta-glukanom in vitaminom C do še večjega učinka

Prehransko dopolnilo Imuno resist poleg izvlečka iz macesna vsebuje še patentirano obliko beta-glukana Wellmune WGP in vitamin C, ki ima vlogo pri delovanju imunskega sistema.

​Tudi beta-glukan, pridobljen iz celičnih sten pekovske kvasovke, v telesu uravnava delovanje imunskih celic.

​Ena od študij*, opravljenih z učinkovino Wellmune WGP, ki je bila opravljena na 182 maratoncih, je pokazala, da lahko Wellmune WGP učinkovito podpre imunski sistem posameznikov, ki so izpostavljeni večjemu fizičnemu stresu, zato lahko športniki vadijo dlje in intenzivneje.

​V drugi študiji so študentje, ki so na vrhuncu obdobja virusnih obolenj uživali Wellmune WGP, okužbo prestali bistveno hitreje od tistih, ki beta-glukana niso uživali.

Z domačimi strokovnjaki do dodatnih potrditev

V Medexu so v sodelovanju z neodvisnimi znanstveniki Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani opravili dodatne analize delovanja beta-glukana in arabinogalaktana. Študija*** je potekala v laboratoriju (in vitro).

V več testiranjih so preverjali odziv celic, ki v telesu sodelujejo v obrambni funkciji imunskega sistema, na različne kombinacije beta-glukana iz celičnih sten kvasovk in ekstrakta arabinoglaktana iz macesna. Za primerjavo so uporabili ekstrakta ehinaceje, ki prav tako vsebuje arabinogalaktan.

Rezultati študije so potrdili ugotovitve že opravljenih raziskav o vplivu arabinogalaktana in beta-glukana na povečano aktivnost imunskih celic. Dodatno pa je študija potrdila predvidevanje, da se v primeru kombinacije arabinogalaktana in beta-glukana v točno določenem razmerju vpliv na protimikrobno aktivnost imunskih celic še poveča. Kot najučinkovitejše se je izkazalo prav razmerje arabinogalaktana in beta-glukana iz patentiranih učinkovin ResistAid in Wellmune WGP, ki ju vsebujeta Medexova izdelka Imuno resist za odrasle in njegova različica za otroke Imuno resist junior.
​Z vključitvijo testiranih patentiranih naravnih izvlečkov v izdelka Imuno resist in Imuno resist junior so v Medexu ponovno potrdili skrb za najvišjo kakovost, naravnost in učinkovitost svojih izdelkov. Imuno resist in Imuno resist junior sta brez konzervansov, barvil in umetnih arom, ne vsebujeta laktoze ali glutena, pakirana pa sta v vsem dobro poznane Medexove stekleničke za enostavno in neposredno uživanje.
* Riede L e tal (2013) Curr Med Res Opininon 29 (3): 1-8
** Randomized II Phase Clinical Trials of Wellmune WGP(R) for Immune support during cold and flu season; The journal of applied research (2009). 9:20-42
*** Imunomodulatorna aktivnost kombinacije arabinogalaktana in β-(1→3, 1→6)-glukana in njuna indukcija protimikrobne aktivnosti; Farmacevtski vestnik (2015). 66: 260-271

Piše: N.G.

 

Imate vprašanje? Vas kaj zanima?
​Zapišite ga v komentarju in posredovali ga bomo strokovnjakom.