Pospešeno branje – trening za možgane

Nasvet strokovnjaka:

Picture
Sonja Peklenik, direktorica strokovnih programov.Inštitut za razvoj osebnostnih veščin Zavod KRATOS Ljubljana

Ste tudi vi že večkrat pomislili, da bi radi brali, a nikoli
ne primete knjige v roke? Da bi z veseljem brali, če bi našli čas za to. Vzemimo za primer knjigo s 500 stranmi, torej bi vam branje vzelo nekaj tednov, če bi si vzeli eno uro vsak dan. Kaj pa strokovna literatura in članki? “Ja, dobro bi bilo, da bi si kaj več prebrali o svojem delu, da se izboljšate in lahko napredujete. Saj boste, ampak..”Povprečno hiter bralec prebere približno 35 strani v eni
uri
, če bere leposlovje, in še manj, če bere bolj strokovno literaturo. Pa ste vedno tako počasi brali? Zagotovo ne, branje je veščina, zato se hitrost in razumevanje branja povečujeta s količino prebranega. V času aktivnega šolanja ste prav gotovo brali hitreje. Kaj pravite, če bi bralno hitrost znova povečali? Morda celo na nivo, kakršnega še niste poznali?S tehnikami hitrega branja se lahko vaša hitrost branja poveča vsaj 3×. To pomeni, da bi knjigo s 300 stranmi, za katero ste prej potrebovali skoraj 9 ur branja (neprekinjenega, zbranega branja), prebrali v dveh urah! Rešite test in preverite svojo bralno hitrost.

Kako je to mogoče?

V šoli nas učijo, da je potrebno brati pazljivo, počasi in besedo po besedo. Tehnike hitrega branja so nadaljevanje osnovne veščine branja. Pri usvojitvi tehnik branja se zajema po več besed skupaj, smiselne celote, stavke, odstavke in pri najbolj izkušenih tudi dele strani. Se sliši kot znanstvena fantastika? Kako lahko preberete cel stavek oz. kar cel odstavek naenkrat?  S treningom in širjenjem zornega kota. Ob usvojitvi hitrega branja se tako naučite tudi boljše koncentracije, hitrejšega razmišljanja in boljšega povezovanja podatkov, skratka, vaši možgani
pridobivajo na kondiciji.

“Rada podrobno preberem knjigo, zato hitro branje ni zame”Glavna elementa tehnik hitrega branja sta zavestna osredotočenost – fokus oz. izboljšanje koncentracije ter širjenje zornega kota. Če to storite že pri klasičnem branju, boste brali hitreje in podrobneje kot prej. Prednost hitrega branja sta ritem in tekoče, hitro branje, ki ne dovoli vašim možganom, da bi razmišljali o drugih stvareh, tako ste bolj zbrani in posledično berete z boljšim razumevanjem in dosti hitreje. Počasnejši bralec se zaradi večkratnega ustavljanja, ponovnega branja  in nestrpnosti hitreje naveliča, zbranost mu popusti, misli pa uhajajo drugam, zato ne more slediti pomenu prebranih besed. Tisti, ki so tehniko hitrega branja že pridobili, pravijo, da bi hitro branje lahko primerjali z gledanjem filma, saj se jim v kratkem času razkrije celotna zgodba, dogajanja v literaturi pa so bolj doživeta.
7 korakov, da boste povečali vašo bralno hitrost že danesNe verjamete v zgoraj napisano?

Preberite si 7 glavnih vodil hitrega branja in jih uporabite takoj pri vašem stilu branja. Vašo bralno hitrost boste tako povečali tudi do 40%. Pripravljeni pa boste tudi na nadaljevanje, na hitro branje.

  1. Besedilo najprej podrobno preglejte – zaznajte strukturo besedila in tiste dele besedila, ki so za vaše branje najbolj pomembni.
  2. Določite si cilj – vedeti morate, zakaj berete tisto knjigo, jasno se zavedajte cilja svojega branja. Ocenjujte, če je besedilo in branje skladno z vašim ciljem (berete za zabavo ali berete, da se boste nekaj naučili, naredili povzetek itd.).
  3. Razširite vidno polje – poizkusite brati po več besed hkrati in ne več besedo po besedo. Ta vaja bo težka, a vseeno vztrajajte.
  4. Ves čas se odločajte o lastnem branju – kaj je treba skrbno prebrati in kaj hitro, česa ni potrebno prebrati itd.
  5. Trening – branje je veščina, kot sta tek in plavanje. Večkrat ko ga boste vadili, hitrejši, boljši in vzdržljivejši boste!
  6. Razmišljajte vnaprej – poizkušajte napovedati, kaj sledi, in razmišljajte o tem.
  7. Berite hitreje. – Prav ste prebrali, čisto enostavno, zavestno poizkušajte brati malce hitreje, kot je za vas normalno. Najprej bo razumevanje malce slabše, a sčasoma se boste na hitrost navadili.

Z zgornjimi 7 koraki boste že na dobri poti, da boste postali boljši od povprečja. Če pa bi radi prestopili v športni avto ter povečali svojo bralno hitrost vsaj za 3×, vam predlagamo obisk seminarja hitrega branja (Power reading). V 24 pedagoških urah vam bodo predstavili različne tehnike hitrega branja (izbrali si boste tisto, ki vam najbolj ugaja), po koncu pa boste brali nekajkrat hitreje in z večjim razumevanjem, izostrili boste koncentracijo ter se naučili pisati zapiske prebranega besedila.Izobraževanje ima sledeče cilje: povečanje bralne hitrosti, izboljšanje in ohranjanje razumevanja prebranega, razširitev besednega zaklada in splošnega znanja ter prihraniti čas.

Tukaj>> lahko dobite več informacij o tečaju hitrega branja. Termine tečaja hitrega branja pa najdete tukaj>>
Spodaj pa si lahko ogledate video o hitrem branju.

Ali se štejete med “hitre bralce”? Koliko strani na uro preberete? Poznate tehnike za hitrejše branje?