Gripa letos prej in v težji obliki

Sezona gripe se bo letos začela prej, zaznamoval pa naj bi jo težji potek bolezni. Takšni so podatki iz nekaterih evropskih držav in ZDA, kjer so že zaznali prve primere sezonske gripe.

gripa

Običajno se prvi primeri gripe pojavijo sredi novembra, glavnina okužb pa se zgodi pozimi, januarja in februarja. Letos so prve primere v Evropi in ZDA začeli beležiti že sredi oktobra, zato je le še vprašanje časa, kdaj se bo gripa začela širiti tudi pri nas.

Poleg tega, da se bo letos sezona gripe kot kaže začela prej, naj bi letošnja različica virusa povzročala tudi težji potek bolezni. Iz nekaterih zveznih držav ZDA poročajo o velikem navalu na bolnišnice zaradi respiratornih težav, še zlasti med otroki.

Zgodnejši začetek sezone gripe in drugih sezonskih virusnih obolenj dihal bi lahko skupaj s covidom močno obremenil zdravstveni sistem.

Lani v Sloveniji niti enega primera gripe, letos bo verjetno drugače

Medtem ko je bila v minulih dveh letih pojavnost gripe zelo nizka – v Sloveniji uradno ni bil zabeležen niti en primer, kar strokovnjaki pripisujejo ukrepom za preprečevanje širjenja covida, kot so nošenje mask, ohranjanje razdalje in izogibanje zaprtim prostorom, kjer se zadržuje veliko ljudi – utegne letos gripa udariti z večjo močjo.

Ker ukrepov za preprečevanje širjenja covida – ti so preprečevali tudi pohod gripe – na javnih mestih praktično ni več, tako edino zaščito pred gripo predstavljata cepljenje in običajno upoštevanje higienskih ukrepov.

Cepljenje proti gripi v sezoni 2022/23 se je v Sloveniji že začelo, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa ga priporočajo še zlasti skupinam z večjim tveganjem za hujši potek bolezni. Cepiti se je mogoče pri osebnem zdravniku in v ambulantah območnih enot NIJZ (zahtevano je predhodno naročilo), pri čemer je za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem cepljenje brezplačno.

Pogosta vprašanja glede cepljenja proti gripi

Na NIJZ ob tem odgovarjajo tudi na nekatera pogosta vprašanja v povezavi s cepivom in cepljenjem ter samo boleznijo.

Ali se je treba proti gripi cepiti vsako leto?

Da. Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo. Če smo se cepili lani, se moramo letos znova.

Koliko odmerkov je potrebnih?

Odrasli prejmejo en odmerek cepiva proti gripi, za otroke, mlajše od 9 let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka.

Kdaj po cepljenju smo zaščiteni?

Zaščita se vzpostavi približno 2 tedna po cepljenju in traja več mesecev. Ker postopoma upada, je po enem letu lahko že prenizka.

Za koga je cepljenje še posebej priporočljivo?

Na NIJZ cepljenje proti gripi še posebej priporočajo starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev) in njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem in zaposlenim v domovih starejših občanov ter drugim zaposlenim v nujnih službah in kritični infrastrukturi.

Viri: NIJZ, WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂