Huda epidemija gripe v bližini, umrlo že več ljudi

Letošnja epidemija gripe je na Hrvaškem ena najhujših v zadnjih letih. Do konca minulega tedna je zaradi nje umrlo že 29 ljudi, bolnišnice pa so polne. Zaradi bližine in pogostega potovanja Slovencev na Hrvaško smo pripravili tudi nekaj nasvetov.

GripaKot je poročal Radio Slovenija, je letošnja epidemija gripe na Hrvaškem z veliko zapleti in smrtnimi primeri posledica virusa tipa A, ki prinaša več komplikacij, ter prenizkega števila ljudi, ki so se odločili za cepljenje.

Stanje je kritično v Zagrebu, kjer so v bolnišnici za nalezljive bolezni zaradi bolnikov z gripo zasedene vse postelje, nič bolje pa ni niti na jugu, kjer se z navalom zbolelih za gripo soočajo tudi v splitski bolnišnici. Tam vsak dan išče pomoč od 20 do 30 novih bolnikov z gripo. Podobno stanje je tudi v Dubrovniku.

Minuli konec tedna je bilo na Hrvaškem registriranih 17.500 zbolelih za gripo, ob tem pa epidemiologi napovedujejo, da bo epidemija trajala še vsaj do konca februarja.

Nasveti, če nameravate na Hrvaško

hrvaškaČe se odpravljate na Hrvaško v času epidemije gripe, je priporočljivo, da se izogibate prostorom, ki jih obiskuje veliko ljudi, kot so trgovska središča, gledališča, kinodvorane, koncertna prizorišča, javna prevozna sredstva in podobno.

Virus gripe se prenaša po zraku s kihanjem in kašljanjem, pa tudi z govorjenjem. Če se nahajate manj kot meter od okužene osebe, obstaja zelo velika verjetnost, da se bo virus gripe prenesel tudi na vas.

Prav tako je pomembno, da si po obisku javnih prostorov dosledno umivate roke. Če prijemate predmete na javnih prostorih, se z rokami ne dotikajte oči, nosa in ust, ne da bi si jih prej umili ali razkužili.

A.M., vir podatkov: rtvslo.si

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂