Elektronske cigarete (vejp) – so res varnejše?

Elektronske cigarete (pogovorno vejp, iz ang. vape) čedalje bolj pridobivajo na priljubljenosti. V nekaterih državah imajo že zelo visok delež uporabnikov, v nam bližnji Italiji ter v Franciji se ob sprehodu po ulici včasih zazdi, da je kadilcev elektronskih cigaret vsaj toliko kot klasičnih kadilcev. Mnenja o škodljivosti elektronskih cigaret pa so deljena.

elektronske cigareteStroka zadnje čase opozarja, da so elektronske cigarete prav tako škodljive in bi jih bilo treba regulirati enako kot tobak. A pri tem se ne osredotočajo toliko na škodljivost snovi, ki jih vdihujejo kadilci elektronskih cigaret, temveč poudarjajo predvsem bojazen, da bi enostavna dostopnost, raznovrstnost okusov ter “kul faktor” elektronskih cigaret premamili mlade k njihovi uporabi.

Na drugi strani zagovorniki elektronskih cigaret zatrjujejo, da je kajenje elektronskih cigaret varnejše od kajenja tobaka. V združenju vejperjev Slovenije navajajo: “Na podlagi dosedanjih ugotovitev strokovnjaki ocenjujejo, da so e-cigarete približno 95 % bolj varne od cigaret. Kajenje je povezano s številnimi zelo resnimi tveganji za zdravje kadilcev in tistih, ki so v njihovi bližini. Zato kadilci, ki preidejo s kajenja tobačnih cigaret na uporabo e-cigarete, bistveno zmanjšajo pomembna tveganja za svoje zdravje.

“Tudi pri samem uparjanju tekočine ne nastaja toliko zdravju nevarnih kemikalij kot pri kajenju navadnih cigaret.”

Neizpodbitno je, da tekočina v elektronskih cigaretah vsebuje bistveno manj toksičnih in zdravju škodljivih snovi kot tobak in njegove primesi v klasičnih cigaretah. Tudi pri samem uparjanju tekočine ne nastaja toliko zdravju nevarnih kemikalij kot pri kajenju navadnih cigaret. Katran, krom, amoniak, formaldehid, arzen, butan, benzen, svinec, vodikov cianid,kadmij, vinilklorid, toluen in ogljikov monoksid, ki se tvorijo pri običajnem kajenju cigaret, imajo številne negativne vplive na zdravje tako kadilcev kot pasivnih kadilcev: močno povečujejo tveganje za različne oblike raka ter za srčno-žilne bolezni.

Elektronske cigarete na drugi strani razen nikotina, ki je v visokih količinah strupen, ne vsebujejo snovi, ki bi bile tako močno škodljive za zdravje kot kemikalije, ki se sproščajo pri kajenju klasičnih cigaret. Vdihovanje uparjenega nikotina ter dodanih arom vsekakor ne more biti blagodejno za dihala, toda do zdaj zbrani podatki kažejo, da je – če človek že mora kaditi – bistveno varneje, če namesto klasičnih cigaret kadi elektronske cigarete.

Pasivno kajenje

V Združenju vejperjev Slovenije pravijo, da za zdaj ni dokazov, da bi bilo pasivno vdihovanje pare lahko nevarno, čeprav so v nekaterih študijah v pari elektronskih cigaret odkrili prisotnost toksičnih snovi. Njihova koncentracija je namreč bila tako nizka, da te snovi niso predstavljale tveganja za ljudi, ki se nahajajo v bližini uporabnikov elektronskih cigaret. Kljub temu pa apelirajo na slednje, naj bodo pri kajenju elektronskih cigaret uvidevni in spoštljivi do ostalih, še zlasti do nekadilcev.

Elektronske cigarete da, a le kot nadomestek za navadne

Čeprav kadilci elektronskih cigaret v telo vnašajo bistveno manj škodljivih snovi v primerjavi s kadilci navadnih cigaret, elektronske cigarete ne bi smele postati izdelek za privabljanje novih kadilcev. V več državah opažajo, da zaradi manjše škodljivosti, udobja, “kul faktorja” ter manjše stigme postajajo priljubljena izbira mladih, ki doslej niso kadili.

Elektronske cigarete bi morale imeti predvsem vlogo varnejšega in manj škodljivega nikotinskega nadomestka za klasične cigarete ter pripomočka za odvajanje od kajenja. Stroka je tukaj večinoma enotna, da je “vejpanje” za zdravje manj škodljivo kot kajenje klasičnih cigaret. Ni pa dobro, da bi elektronske cigarete postale izdelek za novačenje novih kadilcev. Čeprav so manj škodljive, še vedno niso povsem nedolžne. Nenazadnje enako kot navadne cigarete povzročajo odvisnost od nikotina.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂