Že samo džojnt ali dva lahko poškodujeta možgane

Že samo nekaj džojntov marihuane lahko povzroči občutne spremembe v strukturi možganov pri najstnikih. Tako se glasi ugotovitev nove študije, ki je v nasprotju z nekaterimi prejšnjimi, v katerih je bilo ugotovljeno, da eksperimentiranje z marihuano pri najstnikih ne povzroča možganskih sprememb.

džojntSlikanje možganov nekaterih najstnikov, ki so samo nekajkrat poskusili s kajenjem marihuane, je pokazalo, da imajo občutno povečano količino sive materije v možganih. To spremembo strokovnjaki povezujejo s povečanim tveganjem za razvoj anksioznosti ter zmanjšano sposobnostjo razmišljanja in pomnjenja.

Pomembno je, da razumemo, zakaj pri nekaterih ljudeh pride do sprememb v možganih, če uživajo kanabis že takoj po nekaj džojntih. To bi morda lahko razložilo, zakaj nekateri začnejo zlorabljati to substanco, drugi pa ne,” pojasnjuje vodja raziskave Catherine Orr.

V nasprotju z dosedanjimi ugotovitvami

Dosedanje študije sicer niso ugotovile pomembnejših dolgotrajnih sprememb v možganskih strukturah, težav s spominom ali pozornostjo ali drugih posledic, ki bi jih lahko pripisali kajenju marihuane. Nekatere, še zlasti zagovornike njenega uživanja, zato opozarjajo pred prehitrimi zaključki.

Raziskovalci so tokrat pod drobnogled vzeli slike možganov 46 otrok, starih 14 let, iz Irske, Anglije, Francije in Nemčije, ki so priznali, da so enkrat ali dvakrat doslej poskusili marihuano. Prav tako so si ogledali tudi rezultate teh otrok na testih za ugotavljanje kognitivnih sposobnosti in duševnega zdravja.

Najbolj prizadeto območje amigdale

Ko so slike možganov teh najstnikov primerjali s slikami možganov najstnikov, ki niso nikoli pokadili džojnta, so opazili, da imajo prvi občutno več sive materije v določenih predelih možganov. Natančneje, v predelih, kjer se nahaja veliko receptorjev za kanabinoide, kar bi lahko pomenilo, da gre za rezultat pokajenih džojntov. Najbolj prizadeto je bilo območje amigdale, ki je odgovorna za procesiranje strahu in drugih čustev, ter hipokampusa, ki je povezan s pomnjenjem in razmišljanjem.

So spremembe trajne ali ne?

Avtorji študije zato opozarjajo, da tudi džojnt ali dva morda nista tako nedolžna, kot je veljalo doslej. Hkrati priznavajo, da za zdaj še ne vedo, ali so te spremembe v možganih trajne.

Tudi drugi strokovnjaki so previdni. “Bil bi zelo presenečen, če bi samo nekaj džojntov povzročilo nepopravljivo škodo na možganih,” je dejal Yasmin Hurd, direktor inštituta za odvisnosti iz New Yorka. “Po drugi strani pa lahko celo začasne spremembe v možganski strukturi povzročijo, da je oseba bolj nagnjena k čustvenim ali kognitivnim težavam kasneje v življenju,” je še dodal.

A.M., vir: WebMD

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂