Dolga vožnja v službo znižuje vašo inteligenco

Študija, ki jo je izvedel britanski NIHR Leicester Biomedical Research Centre, ugotavlja, da dolgo sedenje za volanom zmanjšuje posameznikovo inteligenco. Dlje ko človek presedi na vozniškem sedežu avtomobila, večji je upad njegovih inteligenčnih sposobnosti.

Raziskovalci so v obdobju 5 let analizirali življenjski slog več kot 500.000 Britancev v starosti med 37 in 73 let. V tem času so morali opraviti preizkuse inteligence in spomina. Rezultati so pokazali, da je 93.000 sodelujočih, ki so za vožnjo v službo na dan porabili od 2 do 3 ure, imelo v povprečju nižje inteligenčne sposobnosti že na začetku študije, nato pa so se tekom nje še dodatno zmanjševale –  hitreje kot pri tistih, ki so v avtomobilu preživeli malo ali celo nič časa.

Podiplomski študent Kishan Bakrania, ki je vodil raziskavo, pravi, da je vožnja kot kajenje:Upad kognitivnih sposobnosti je mogoče meriti v razdobju petih let, ker se pri osebah v srednjih letih in pri starejših ljudeh dogaja hitro. To je povezano z dejavniki življenjskega sloga, kot sta kajenje in nezdravo prehranjevanje – in zdaj, kot smo ugotovili, tudi čas, preživet za volanom.

Raziskovalcev rezultat ni presenetil. Rosa Sancho, ki vodi raziskave na področju Alzheimerjeve bolezni, pojasnjuje, da miselna in fizična aktivnost pomagata ohranjati možgane zdrave. Zato ne preseneča, da se pri ljudeh, ki dalj časa opravljajo sedeče aktivnosti, prej in bolj pokažejo znaki kognitivnega nazadovanja.

V zaključku študije zato avtorji svetujejo, naj ljudje skrajšajo čas, ki ga kot odrasli namenijo gledanju televizije in vožnji. Še en argument v prid kolesarjenju in pešačenju torej. Hkrati pa tudi jasno navodilo urbanistom in politiki, da nameni večji poudarek razvoju zelenih mest, kjer je večino opravkov mogoče opraviti peš, s kolesom ali učinkovitim javnim prevozom. Zato bi morala biti poselitvena politika zastavljena predvsem v smeri, da bi ljudje živeli karseda blizu delovnih mest.

PišeA.M., vir: treehugger.com

Komentirajte!
Ali veliko časa preživite v avtomobilu?
Kaj menite o ugotovitvah študije?