Poznate te neobičajne znake sladkorne bolezni?

Poleg dveh najbolj znanih znakov  – nenehne žeje, pogostega uriniranja in utrujenosti – je dobro biti pozoren tudi še na nekatere druge, redkejše, a zato nič manj pomembne simptome diabetesa. Preverite, kateri so to.

Diabetes - sladkorna bolezen

Simptomi sladkorne bolezni se lahko – zlasti pri diabetesu tipa 1 – pojavijo v nekaj tednih ali mesecih, lahko pa – to je značilno za diabetes tipa 2 – traja celo več let, da postanejo opazni.

Zgodnje odkrivanje diabetesa je pomembno, saj ga lahko na ta način začnemo hitreje obvladovati, kar zmanjšuje možnost za zaplete. Če pri sebi ali svojem bližnjem opazite katerega od naslednjih znakov, ne odlašajte z obiskom pri zdravniku.

Parodontoza

Parodontoza je težja oblika vnetja dlesni, pri kateri te odstopijo od zob. Slednji lahko postanejo majavi ali celo izpadejo.

Podatki kažejo, da je pri osebah s sladkorno boleznijo parodontoza trikrat pogostejša kot v splošni populaciji. Poleg tega vnetje dlesni pri osebah z diabetesom pogosto hitreje napreduje in poteka v težji obliki.

Spremembe na koži

Nekatere spremembe na koži so lahko eden prvih znakov diabetesa. Dobro je biti pozoren predvsem na naslednje:

  • Temni, debelejši madeži, na otip podobni žametu, ki se radi pojavijo na pregibih kože ter na dlaneh, stopalih, komolcih in kolenih.
  • Temni madeži na koži, ki so na otip trdi.
  • Čvrsti izpuščaji rumene barve velikosti in oblike graha, ki jih obkroža rdečica in lahko srbijo. Pogosto se pojavijo na stopalih, rokah, zadnjici ter zgornjem delu dlani.
  • »Diabetični mehurčki«, podobni opeklinam, vendar običajno ne povzročajo bolečine. Nastanejo lahko na prstih rok in nog, na stopalih ter včasih na podlakteh. Po nekaj tednih izginejo in večinoma ne puščajo brazgotin.
  • Velike, globoke, boleče in srbeče razjede. Razvijejo se iz majhnih privzdignjenih bulic, ki so lahko sprva videti kot svetla brazgotina z vijolično obrobo. To je sicer redek simptom, ki se pojavlja predvsem pri odraslih ženskah.

Pogosta vnetja

Pri ljudeh z diabetesom obstaja povečano tveganje za nastanek različnih vnetij – bakterijskih in glivičnih.

Bakterijska vnetja se rada pojavijo okrog nohtov in lasnih mešičkov ter okrog oči. Povzročajo jih različne bakterije, najpogostejša med njimi je Staphylococcus. Pogosta so tudi glivična vnetja, največkrat jih povzroča Candida.

Pri osebah z diabetesom je pogosto tudi vnetje sečil.

Spremembe vida

Nekatere spremembe vida so lahko posledica povišane ravni sladkorja v krvi. Prevelika količina sladkorja lahko poškoduje drobne žilice v očesu, kar zmanjša jasnost vida.

Med zgodnejše znake sodijo zamegljen vid ter težave pri branju in gledanju oddaljenih predmetov. Nezdravljena sladkorna bolezen lahko dodatno poslabša vid, v najhujšem primeru pa lahko privede tudi do slepote.

Spremembe sluha

Diabetes povečuje tveganje za izgubo sluha. V primerjavi z zdravimi posamezniki je pri ljudeh s sladkorno boleznijo dvakrat večja verjetnost, da bodo izgubili sluh. Visoka ali nizka raven sladkorja v krvi lahko namreč na dolgi rok poškoduje prenosne poti, prek katerih se zvok iz notranjega ušesa prenaša v možgane.

Mokrenje postelje pri otrocih

Če otrok, ki je že navajen na kahlico, začne večkrat na teden močiti posteljo, je to lahko posledica diabetesa tipa 1. Pogosto uriniranje sicer običajno spremljajo tudi povečana žeja in lakota ter izguba telesne teže.

Ne odlašajte

Če opazite katerega od naštetih znakov, ne odlašajte z obiskom zdravnika. Zgodnje odkrivanje in obvladovanje sladkorne bolezni je namreč pomembno za ohranjanje kakovosti življenja, zmanjševanje tveganja za zaplete in preprečevanje napredovanja bolezni.

Vir: Health.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂