Covid lahko povzroči težave z erekcijo

Maske gor, da ne bo kaj drugega padlo dol, bi lahko malce v šali povzeli opozorila strokovnjakov glede možnih posledic covida-19 na delovanje moškega spolnega organa. Že spomladi so namreč prišla opozorila strokovnjakov, ki so na podlagi prijavljenih primerov in rezultatov ankete, izvedene v Italiji, izpostavili nevarnost erektilne disfunkcije pri moških, ki so preboleli koronavirusno bolezen.

težave z erekcijo

Posledice prebolelega covida še danes niso povsem raziskane. Medtem ko nekateri ljudje bolezen prebolijo brez večjih težav in tudi kasnejših posledic, je velik tudi delež bolnikov, ki se še več mesecev kasneje spopadajo s težavami, kot so hitra utrujenost, pomanjkanje energije, težave s koncentracijo in razmišljanjem, nepojasnjene bolečine, nevrološke motnje in še nekatere druge.

Kot kaže, lahko vsemu temu prištejemo tudi težave z erekcijo. V ZDA je pri najmanj dveh moških, ki sta prebolela covid, več mesecev kasneje prišlo do hude erektilne disfunkcije, ki jo zdravniki pojasnjujejo s posledicami okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Oba moška sta pred okužbo imela »normalno erektilno funkcijo«, od 7 do 9 mesecev po okužbi pa so jima zdravniki morali vstaviti penilno protezo (vsadek), da sta lahko še naprej uživala v intimnih odnosih.

Zdravniki sklepajo, da je zaradi okužbe prišlo do omejene oskrbe spolnega organa s krvjo, kar je posledično privedlo do hude erektilne disfunkcije. Dodatno so ob vstavljanju penilne proteze pri obeh moških v njunih penisih odkrili delce virusa.

Posledice so najbrž trajne

»Ugotovili smo, da virus prizadene žile, ki penis oskrbujejo s krvjo, kar povzroči erektilno disfunkcijo,« je dejal Dr. Ranjith Ramasamy z Univerze v Miamiju. »Žile v tem primeru ne delujejo pravilno in penisa niso sposobne oskrbeti z zadostno količino krvi, ki je potrebna za erekcijo,« je pojasnil.

Ob tem je dodal, da najbrž ne gre samo za začasni učinek. »Mislimo, da bi posledice lahko bile trajne,« je poudaril.

Italijanska raziskava

Zgovorni so tudi rezultati italijanske raziskave. Z anketo Sex@COVID so zaznali statistično pomembno razliko v pojavnosti erektilne disfunkcije med osebami, ki so prebolele covid v primerjavi s tistimi, ki se niso okužili z novim koronavirusom.

Erektilna disfunkcija
Prevalenca erektilne disfunkcije med skupinama posameznikov, ki so preboleli covid (COVID+) in posameznikov, ki niso preboleli covida (COVID-) Vir: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8250520/

Maske gor!

Ta odkritja so le še potrditev več, da covid ni »navaden prehlad«. Četudi velik del okuženih bolezen preboli brez večjih posledic, nikakor ne gre zanemariti ljudi, ki še več mesecev kasneje trpijo zaradi simptomov t.i. dolgega covida. Za zdaj je minilo še premalo časa, da bi lahko vedeli, kako dolgo bodo ti simptomi trajali oziroma ali bodo morda celo trajni.

No, za erektilno disfunkcijo že vemo. Po mnenju dr. Ramasamyja je ta težava, ki jo lahko prinese covid, najbrž trajna. Zatorej – maske gor in po pameti!

Viri: WebMD, NCBI, Business Insider

[vc_raw_js]JTNDaW5zJTIwY2xhc3MlM0QlMjdkY21hZHMlMjclMjBzdHlsZSUzRCUyN2Rpc3BsYXklM0FpbmxpbmUtYmxvY2slM0J3aWR0aCUzQTMwMHB4JTNCaGVpZ2h0JTNBMjUwcHglMjclMEElMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWRjbS1wbGFjZW1lbnQlM0QlMjdOMTIyMTAyNC40MDg4NDQyWkRSQVZPLlNJJTJGQjI2NDA1NDQ5LjMxMzI0NTI2OCUyNyUwQSUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtZGNtLXJlbmRlcmluZy1tb2RlJTNEJTI3c2NyaXB0JTI3JTBBJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1kY20taHR0cHMtb25seSUwQSUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtZGNtLWdkcHItYXBwbGllcyUzRCUyN2dkcHIlM0QlMjQlN0JHRFBSJTdEJTI3JTBBJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1kY20tZ2Rwci1jb25zZW50JTNEJTI3Z2Rwcl9jb25zZW50JTNEJTI0JTdCR0RQUl9DT05TRU5UXzc1NSU3RCUyNyUwQSUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtZGNtLWFkZHRsLWNvbnNlbnQlM0QlMjdhZGR0bF9jb25zZW50JTNEJTI0JTdCQUREVExfQ09OU0VOVCU3RCUyNyUwQSUyMCUyMCUyMCUyMGRhdGEtZGNtLWx0ZCUzRCUyN2ZhbHNlJTI3JTBBJTIwJTIwJTIwJTIwZGF0YS1kY20tcmVzZXR0YWJsZS1kZXZpY2UtaWQlM0QlMjclMjclMEElMjAlMjAlMjAlMjBkYXRhLWRjbS1hcHAtaWQlM0QlMjclMjclM0UlMEElMjAlMjAlM0NzY3JpcHQlMjBzcmMlM0QlMjdodHRwcyUzQSUyRiUyRnd3dy5nb29nbGV0YWdzZXJ2aWNlcy5jb20lMkZkY20lMkZkY21hZHMuanMlMjclM0UlM0MlMkZzY3JpcHQlM0UlMEElM0MlMkZpbnMlM0U=[/vc_raw_js]
Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂