COVID-19 lahko povzroči možganske poškodbe

Nekateri bolniki, ki so bili zaradi bolezni COVID-19 sprejeti v bolnišnico, kažejo klinične in nevrokemične znake možganskih poškodb, ugotavljajo na Švedskem. Glede na raziskavo Univerze v Göteborgu, so biomarkerje, ki kažejo na možganske poškodbe, odkrili celo pri osebah z blagim potekom bolezni.

covid-19

Mnogo ljudi, ki se okužijo s koronavirusom SARS-CoV-2, kaže le blage simptome, podobne prehladu, medtem ko je pri nekaterih potek bolezni težji in potrebujejo bolnišnično oskrbo. Med slednjimi so švedski zdravniki opazili, da se pri nekaterih pojavijo očitni znaki, ki kažejo na to, da možgani ne delujejo tako, kot bi morali. Ti primeri niso pogosti, a se dogajajo.

Možganske poškodbe niso omejene le na najtežje poteke bolezni COVID-19. Biomarkerje, ki kažejo na možganske poškodbe, so zaznali tudi pri bolnikih z zmernim potekom bolezni, to je pri bolnikih, ki so bili sprejeti v bolnišnico, a niso potrebovali umetnega predihavanja.

»Povečanje ravni biomarkerja NfL je večje, kot smo ga do zdaj videli v raziskavah, povezanih z intenzivno nego, in nakazuje, da lahko COVID-19 povzroči poškodbe možganov,« je povedal profesor nevrokemije Henrik Zetterberg. Ob tem opozarja, da za zdaj še ni jasno, ali poškodbo povzroča neposredno virus ali pa je ta posledica odziva imunskega sistema.

Vir: Sciencedaily