Botoks kot ‘zdravilo’ za depresijo in socialno anksioznost

Sliši se neverjetno, a prve preliminarne raziskave kažejo, da lahko botoks, ki ga sicer uporablja lepotna industrija, deluje tudi kot ‘zdravilo’ za zdravljenje depresivne epizode bipolarne motnje in socialne anksioznosti.

Poskusi na dveh manjših skupinah ljudi, ki so jim botoks vbrizgali v predel čelne gube nad nosom oziroma med obrvmi, zaenkrat dajejo spodbudne rezultate. Raziskovalci so pri obravnavanih ljudeh opazili zmanjšanje simptomov bipolarne motnje in socialne anksioznosti.

V prvi skupini je pri 4 od 6 sodelujočih z bipolarno motnjo, ki so trpeli za srednjimi do hudimi depresivnimi epizodami, prišlo do trajne remisije. Pri ostalih dveh izboljšanje ni bilo tako veliko, a je pri enem od njih kljub temu prišlo do zmanjšanja depresivnih simptomov, pri drugem pa je prišlo do tolikšnega izboljšanja, da ni potreboval elektrokonvulzivne terapije.

V drugi skupini je sodelovalo 6 žensk z dolgotrajno socialno anskioznostjo, ki je zdravniki doslej pri njih niso mogli odpraviti z običajnimi metodami. Po vbrizganju botoksa je pri treh sodelujočih prišlo do trajne remisije, pri ostalih treh pa je prišlo do zmanjšanja simptomov socialne anksioznosti.

Mehanizem delovanja botoksa na zdravljenje depresije in socialne anksioznosti

Pri omenjenih poskusih botoksa za zdravljenje depresije in socialne anksioznosti ne gre za kakršnokoli neposredno kemično delovanje botoksa na bolnikove možgane. Na delu je zanimiv mehanizem, ki preko obrazne mimike sporoča možganom, kaj se dogaja v okolici. Poenostavljeno povedano, botoks deluje na mišice v čelu, ki jih ljudje napnemo, ko zaznamo kaj neprijetnega. To napenjanje čelnih mišic možganom sporoči, da se v naši bližini dogaja nekaj slabega. Botoks te mišice paralizira in možgani tako od njih ne morejo več dobiti tega signala. Fizična sprostitev mišic tako sprosti tudi emocionalni stres.

Uspeh pri večini bolnikov

Pri vseh sodelujočih je prišlo do izboljšanja simptomov. Še več, pri večini je prišlo do trajne remisije.

Pri 49-letnem moškem z depresivno epizodo, ki je trajala že 3 leta, se je stanje začelo izboljševati že v enem tednu po vbrizgu botoksa, po 4 tednih pa je prišlo do remisije. Zaradi tega je lahko opustil vsa ostala zdravila.

Drugi pacient, 55-letni moški, ki se je zaradi bipolarne motnje zdravil z litijem, ki mu je povzročil stranske učinke na ledvicah, je po 4 tednih doživel skoraj popolno remisijo depresivnih simptomov. A 10 dni kasneje je ponovno začel gubati čelo in depresija se je vrnila. Zaradi tega so mu vbrizgali večjo količino botoksa in po pričakovanjih so simptomi depresije ponovno izginili.

Učinek botoksa traja 3 mesece

Stanje večine bolnikov z depresivno epizodo se je izboljšalo v roku 1 meseca po vbrizgu botoksa, toda simptomi so se po približno 3 mesecih vrnili. To sovpada s časom delovanja botoksa. Če bodo nadaljnji preizkusi in raziskave pokazali, da bi botoks resnično lahko uporabljali za zdravljenje depresivnih epizod, bi morali pacienti vsake 3 mesece prihajati po svež odmerek botoksa.

Pri socialni anskioznosti je drugače. Tam so nekateri sodelujoči tudi po letu in več še vedno v remisiji, kar bi lahko kazalo na to, da za zdravljenje socialne anksioznosti pri nekaterih bolnikih zadošča že enkratni vbrizg botoksa. Razlog je morda v samem mehanizmu delovanja socialne anksioznosti, ki temelji na začaranem krogu. Ko je ta krog enkrat učinkovito in za dalj časa prekinjen, se bolnik ‘otrese’ strahu, ki ga je pred tem hromil v odnosu z drugimi ljudmi.

Trenutno poteka tretja faza kliničnih preizkusov. Pot do morebitnega uradnega priznanja botoksa kot zdravila za depresijo in socialno anksioznost je še dolga, a glede na to, da se botoks uporablja v kozmetičnih salonih v lepotne namene, utegne marsikdo njegov domnevni učinek preizkusiti že prej.

Vir: Medscape

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂