Bolezen secil

Imate problem z okužbami sečil?

Okužbe sečil so razlog za več kot 8,1 milijona obiskov zdravnikov na leto in približno pet odstotkov vseh obiskov pri specializiranih zdravnikih.

Približno 40 odstotkov žensk in 12 odstotkov moških doživi vsaj eno simptomatsko
okužbo sečil
v svojem življenju. Kako veste, če imate problem z okužbo sečil? Kakšno je najboljše zdravljenje? Naslednje informacije vam lahko pomagajo.

Kaj se zgodi v normalnih pogojih?

Sečni trakt naredi in shranjuje urin, enega od odpadnih produktov našega organizma. Urin nastane v ledvicah in potuje navzdol po sečevodu v mehur. Mehur služi kot zalogovnik
za urin, ki se izprazni z uriniranjem skozi sečnico. Sečnica poteka skozi obsečnico in penis pri moškem, pri ženskah pa se konča v nožničnem preddvoru. Ženske sečnice so praviloma krajše, kar poveča nevarnost vnetja sečnega mehurja ter pogostejše pojavljanje inkontinence.  40 % – 50 % žensk bo imelo v svojem življenju izkušnjo z boleznijo sečil. Bolezen sečil se ne smatra kot hujša bolezen, prinese pa veliko nelagodje.

Ledvice so organ v velikosti pesti, ki se nahaja v zadnjem delu telesa in služi kot filtrirni sistem za filtriranje tekočih strupenih snovi iz krvi, ki se odstranijo iz telesa v obliki urina. Ledvice
skrbijo za ravnovesje različnih kemikalij (natrij, kalij, kalcij, fosfor in druge) v telesu in uravnava kislost krvi. Določeni hormoni se proizvajajo v ledvicah. Ti hormoni uravnavajo krvni
pritisk, stimulirajo nastajanje rdečih krvnih celic in spodbujajo močne kosti. Sečevoda sta dve mišični cevi, ki prevažata urin do mehurja.

 

Normalen urin je sterilen in ne vsebuje bakterij. Vendar pa lahko bakterije pridejo v urin iz sečnice in posledično preidejo v mehur. Okužba mehurja je znana kot cistitis, okužba ledvic pa je znana kot pielonefritis. Okužbe ledvic so veliko manj pogoste – vendar pogosto bolj resne – kot okužbe mehurja.

Kakšni so simptomi okužbe sečil?
Če imate okužbo sečilsluznica mehurja in sečevoda postane rdeča in razdražena, podobno kot grlo, ko ste prehlajeni. Draženje lahko povzroči bolečine v spodnjem delu trebuha, predelu medenice in hrbta. Takrat boste imeli občutek, da morate mehur prazniti pogosteje. A boste pri poizkusu uriniranja proizvedli samo nekaj kapljic in/ali pekoč  občutek, ko bo vaš urin prišel ven. Včasih lahko izgubite nadzor nad svojim urinom. Prav tako lahko ugotovite, da ima vaš urin neprijeten vonj ali je moten.
Okužba ledvicam pogosto povzroča vročino in bolečine v hrbtu. V takem primeru je treba
takoj zdraviti te okužbe, saj se lahko okužba ledvic hitro razširi v krvni obtok in povzroči
življenjsko nevarno stanje.Okužbe sečil so pogosto kategorizirane kot preproste (enostavne)
ali zapletene. Preproste okužbe sečil so okužbe, ki se pojavijo pogosteje.
Do zapletenih okužb sečil pride, kadar je bakterija, ki povzroča okužbe, odporna
na mnoga antibiotična zdravila
.

Kaj povzroča okužbo sečil?
Veliko število bakterij živi v danki in na koži. Bakterije lahko pridejo v urin iz sečnice in preidejo v mehur. Lahko celo potujejo do ledvic. Ampak ne glede na to, kako daleč gredo bakterije v sečilih, vedno povzročijo težave.Tako kot so nekateri ljudje bolj nagnjeni k prehladom, so drugi ljudje bolj nagnjeni k okužbam sečil. Ženske, ki so šle skozi menopavzo, imajo določene spremembe tudi v sluznici nožnice. Tako izgubijo zaščitni učinek estrogena, ki poskrbi za zmanjšanje verjetnosti okužb sečil.
Ženskam z okužbami sečil po menopavzi priporočajo uživanje hormonskih
nadomestil
.
Nekatere ženske imajo gensko predispozicijo za okužbe sečil in imajo urinarni trakt, ki omogoča, da bakterije lažje vstopijo vanj. Spolni odnos prav tako poveča pogostost okužb sečil.

Ugotovljeno je bilo tudi, da so tiste ženske, ki uporabljajo diafragmo, izpostavljene povečanemu tveganju v primerjavi s tistimi, ki uporabljajo druge oblike kontracepcije. Znano je tudi, da se z uporabo kondomov s spermicidno peno poveča število okužb sečil pri ženskah. Ženske so bolj nagnjene k okužbam sečil, ker imajo krajšo sečnico kot moški, zato imajo bakterije krajšo pot, da bi dosegle mehur.

Motnje, kot so sladkorna bolezen, povečajo tveganje okužb sečil zaradi slabše obrambe pri delovanju imunskega sistema.

Anatomske nepravilnosti v sečilih lahko tudi privedejo do okužb sečil. Te motnje pogosto
najdemo pri otrocih v zgodnjem otroštvu, vendar jih je še vedno mogoče najti tudi pri odraslih osebah.

Kako se postavi diagnoza okužbe sečil? Če ste zaskrbljeni zaradi okužbe sečil, potem se morate posvetovati s svojim zdravnikom. Pogosto se diagnoza lahko postavi in zdravi, ne da bi dlje časa ostali v bolnici. Način, kako se ugotavlja bolezen sečil, je preko urina. Vzorec urina se postavi pod mikroskop, kjer se išče indikatorje infekcij – bakterije ali bele krvne celice v urinu. Če ste že kdaj videli kri v vašem urinu, se morate nujno obrniti na svojega zdravnika. Prisotnost krvi v urinu je lahko povzročena zaradi bolezni sečil, lahko pa tudi zaradi težav v urinskem traktu.

Če imate vročino in simptome bolezni sečil ali pa težave trajajo kljub terapiji, vam toplo priporočamo medicinsko oskrbo. Potrebovali boste nadaljnje teste, kot so ultrazvok ali CT, za oceno stanja sečil.

Kako se preventivno zaščitimo pred boleznimi sečil?

Bakterija, ki je prisotna v urinarnem traktu, se ponavadi uničuje z različnimi antibiotiki. Vendar pa so dvomi v tak način zdravljenja, skupaj s stranskimi učinki in z željo po preprečevanju ponavljajoče bolezni sečil pri občutljivi populaciji, pripeljali do povečanega zanimanja za uporabo drugih zdravil za preprečitev bakterijske okužbe. Naraščajoča razširjenost bolezni sečil, katere povzročitelji so odporni proti antibiotikom, otežuje klasično zdravljenje. Brusnice se uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje okužb sečil. Brusnice preprečujejo oprijemanje bakterije E-Coli na uro-epitelj. S tem blokirajo sposobnost, da bakterija E-Coli okuži urinsko sečnico.

Viri: Spletna stran Urologyhealth.org
Spletna stran WebMD.com
Imate tudi vi kdaj težave z mehurjem? So te pogoste? Kako premagujete te težave?