V sezoni prehladov in gripe marsikdo upošteva tudi ljudsko modrost, ki pravi, da šilce močnega pomaga pobiti viruse in bakterije. Toda, ali to res deluje? Kratek odgovor se glasi: Lahko, a le v zmernih količinah.
Alkohol v večjih količinah slabi imunski sistem, zato je priporočljivo, da se mu v obdobju povečane obolevnosti za prehladi in gripo v čim večji meri izogibate. Nekatere raziskave sicer kažejo, da lahko zmerno in premišljeno uživanje alkohola celo pomaga k boljši odpornosti, a je ključno pri tem le, da ne zaužijete več kot merice alkohola na dan.
Kozarec vina pri večerji
Kozarec vina pri večerji je lahko koristen za osebe, ki niso nagnjene k zlorabljanju alkohola. Znano je že, da ima zmerno in varno uživanje alkohola lahko pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem, nekateri podatki pa kažejo, da lahko pomaga tudi k boljši odpornosti.
Izogibajte se opijanju
Še posebej pa se je v času gripe in prehladov pametno izogibati opijanju, saj uživanje večjih količin alkohola dokazano slabi imunski sistem. Raziskava, v kateri so sodelujoči spili štiri ali pet kozarčkov vodke, je postregla z zanimivim rezultatom. Dvajset minut po doseženi najvišji stopnji alkoholiziranosti je njihov imunski sistem deloval “na visokih obratih”, a je bil nato kasneje (po dveh in po petih urah) manj aktiven kot v času treznosti. Strokovnjaki zato odsvetujejo opijanje, če bi radi, da vas vaš imunski sistem čim bolje ščiti pred gripo in prehladi.
Bolj kot alkohol pomagajo vitamini iz sadja in zelenjave
Precej bolj kot alkohol v zimskih dneh pomaga dnevno uživanje sadja in zelenjave. Za imunski sistem je najpomembnejši vitamini C, B6 in E.
Veliko vitamina C je v pomarančah, grenivkah, mandarinah, jagodah, špinači, zelju in brokoliju. Ker človeško telo ne proizvaja in ne shranjuje vitamina C, je pomembno, da vsak dan zaužijete čim več sadja in zelenjave, ki ga vsebuje.
Vitamin B6 je ključen za biokemične procese imunskega sistema. Z njim so bogata živila, kot so: kokošje meso ter tunina in losos. Veliko pa ga vsebuje tudi čičerika, ki je glavna sestavina humusa.
Vitamin E je močan antioksidant, ki pomaga telesu, da se bori proti vnetjem. Veliko ga je v oreščkih, semenih in špinači.
A.M.