Ali veliko dela osrečuje? Niti ne

Imeti zaposlitev oziroma hoditi v službo je lahko pomemben dejavnik psihičnega zdravja. Toda, ali veliko dela resnično osrečuje? Kot kaže, niti ne. Raziskava, opravljena na 70.000 Britancih, kaže, da bi za večino zadostovalo, če bi delali en sam dan na teden.

Ko nezaposleni dobi zaposlitev, se njegovo duševno zdravje ponavadi izboljša. Toda v povprečju za to zadostuje že 8 ur dela na teden ali 1 delovni dan. Dodaten čas, preživet na delovnem mestu, ob tem ne prinaša dodatnega izboljšanja počutja.

Raziskovalci sicer priznavajo, da delovni teden, ki bi trajal samo 1 dan, še dolgo ne bo realnost, prav tako tudi ne bi zadovoljil ljudi, ki so uspešni in uživajo pri svojem delu. Ne glede na to pa poudarjajo, da bi bilo za mnoge ljudi popolnoma v redu, če bi delali manj kot običajnih 40 ur na teden.

Z robotizacijo in avtomatizacijo številnih del bo v prihodnosti vedno manj potrebe po 40-urnem tedenskem delovniku. Skrajševanje delovnega časa bi poleg tega lahko pomenilo večjo zaposlenost in mnoge druge dobrodošle učinke, kot sta več časa za družino in manjša potrošniška naravnanost.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂