Problemi, ki se v zadnjem času vedno bolj izpostavljajo so povezani s hrano, ki jo zaužijemo. V sodobnem času, ko je najpomembnejša komponenta količina in ne kvaliteta pridelane hrane je naravni proces, da se naša telesa kritično odzovejo na vse umetne kemične sestavine, ki jih naša hrana vsebuje. In kruh pri tem ni nobena izjema. Najbolj pogoste težave povezane s kruhom so težave povezane z alergijo na gluten. Ker nekateri povezujejo alergijo na gluten s celiakijo smo se odločili, da podrobneje opredelimo ta dva pojma.
Celiakija in glutenska intoleranca sta razloga za povzročanje občutljivosti ljudi na gluten, beljakovino, ki jo najdemo v pšenici, ržu in ječmenu. Glutenska intoleranca je širok pojem, ki opisuje vrsto občutljivosti na gluten. Medtem ko velik delež populacije trpi zaradi ene od vrst glutenske intolerance, le majhen odstotek teh ljudi dejansko oboleva za celiakijo.
Mnogi ljudje se ne zavedajo bistvenih razlik med celiakijo in glutensko intoleranco. Medtem ko se ta dva pogoja včasih prekrivata, še vedno obstajajo velike razlike med njima. Pri nastanku celiakije igrajo odločilno vlogo dedni faktorji. Ljudje s celiakijo imajo poškodovano sluznico tankega črevesa kot posledico uživanja glutena. Simptomi in posledice celiakije lahko obsegajo stanja, kot so: driska ali zaprtje, utrujenost, hujšanje, splošno slabo počutje in kronično obolenje kože (dermatitis herpetiformis). Diagnozo celiakije se ugotovi tako, da se opravi biopsija sluznice tankega črevesa.
Celiakija je samo ena vrsta alergije na gluten. Veliko ljudi trpi zaradi alergije na gluten, vendar pa te osebe nimajo celiakije ker alergija ne povzroči škode na tanko črevo. Negativna biopsija tankega črevesa, poleg negativnega testa na antiendomizijska protitelesa in dokazovanje protiteles na tkivno transglutaminazo se uporabljajo za opredelitev občutljivih ljudeh na gluten kot ne-celiakivno glutensko občutljive ljudi (NCGS). Glutenska intoleranca in ostale vrste alergije na gluten lahko povzroči vrsto simptomov, katerega obseg in resnost se lahko močno razlikujejo. Simptomi so lahko bolečine v trebuhu, motnja ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti), neplodnost, anemija in bolečine v sklepih.
Vir: Spletna stran Discovery Fit & Health in Društvo celiakija
Ste tudi vi alergični na gluten? Kako te težave rešujete vi?