Ali je videz pomembnejši od osebnosti?

Kot pojasnjuje Madeleine Fugere, ki je izsledke raziskave objavila v zborniku Evolutionary Psychological Science, so tako matere kot hčere precej površinske, ko gre za izbiro potencialnih partnerjev. Matere sicer niso tako izbirčne in bodo hčeram priporočile tudi moškega, ki je zmerno privlačen, medtem ko si hčere želijo čim privlačnejšega partnerja. Ta lastnost ima celo prednost pred osebnostnimi lastnostmi, kot so ambicioznost, inteligenca in spoštljivo vedenje do partnerke.

Izkazalo se je tudi, da telesna privlačnost pomembno vpliva na ocenjevanje ostalih faktorjev privlačnosti. Privlačni in zmerno privlačni moški so absolutni zmagovalci. Medtem ko so moški z dobrimi osebnostnimi lastnostmi zaželeni samo, če so obenem tudi vsaj zmerno privlačnega videza. Medtem pa tako matere kot hčere niso pokazale zanimanja za moškega podpovprečnega videza, ki je imel sicer najbolj zaželene osebnostne lastnosti.

Iz tega lahko zaključimo, da je vsaj določena stopnja fizične privlačnosti nujna tako pri materah kot pri hčerah,” pojasnjuje Fugere.

Raziskava je še pokazala, da so hčere izbirčnejše. Medtem ko so matere kot potencialno zanimive ocenile tudi nekoliko manj privlačne moške, se pri hčerah ti niso uvrstili v izbor. Fugere pojasnjuje, da je manj privlačen videz potencialnega partnerja torej za hčere manj sprejemljiv kot za njihove matere, obenem pa kaže na to, da imajo matere in hčere najbrž drugačne kriterije za ocenjevanje “minimalno sprejemljive telesne privlačnosti”.

Ko je hčere in matere spraševala o zaželenih lastnostih potencialnih partnerjev, so te sicer visoko na lestvico postavile lastnosti, kot sta spoštljivost in prijateljski odnos. Ti lastnosti sta glede na izpovedi sodelujočih pomembnejši od telesnega videza. Toda nadaljnja vprašanja so pokazala, da mora biti moški kljub temu vsaj minimalno fizično privlačen, sicer ga kljub odličnim osebnostnim lastnostim zavržejo iz kroga potencialnih partnerjev.

Ne glede na vse – in ali si želimo priznati ali ne – imajo oči pomembno vlogo pri izbiri partnerjev. A dobra novica je, da je telesna privlačnost zelo subjektivna. Z drugimi besedami, kar je za nekoga neprivlačno, je lahko za drugega vsaj sprejemljivo privlačno, če že ne precej privlačno. In prav je tako.

A.M., vir: ScienceDaily

Komentirajte!