Ali je sedenje novo kajenje?

Pred kratkim sem slišal novo frazo “Sedenje je novo kajenje!”

Od kod prihaja ta fraza in kaj pomeni? Ali naj se vaš kavč sedaj znajde na listi morebitnih stvari, ki ogrožajo vaše zdravje?

Nekatere najnovejše raziskave pravijo, da količina časa, ki ga preživimo na kavču ali na stolu, poveča možnosti za nekatere sodobne bolezni: diabetes, debelost, srčne bolezni, rak in celo možnost prezgodnje smrti.

Dejstva sodobnega časa

Debeli ljudje presedijo 2 uri in pol v povprečju več kot ljudje, ki težav s težo nimajo. Če presedite daljše časovno obdobje, se vaše telo spusti v stanje »shranjevanja« in hkrati povzroči povečanje vaše zadnjice. Razlog temu je v dejstvu, da človek skozi zgodovino ni nikoli sedel. Če se malo ozremo v človeško zgodovino, vidimo, da je od neandertalskih časov dalje človek vedno bil v gibanju, če je želel prehraniti sebe in svojo družino. V sodobnem času pa je situacija čisto nasprotna, saj smo obseg našega gibanja zmanjšali in se npr. sedaj gibljemo 90 % manj, kot smo se pred 100 leti. Pri tem sedenje pred TV-jem ni edina zdravstvena skrb. Bolj zaskrbljujoče je, da je vedno več daljšega obdobja sedenja za npr. pisalno mizo na delovnem mestu ali pa za volanom prevoznega sredstva.

Sestanek med sprehodom

Kaj narediti?

Rešitev tega problema je manj sedenja in več fizičnih aktivnosti. Nekaj predlogov, kako ta problem rešiti na delovnem mestu, je uvedba delovnih miz, kjer lahko stojiš, ali pa, če vam prostor to dovoljuje in imate šefa, ki je naklonjen tem stvarem, ureditev prostora s tekaško stezo. Prav tako lahko s svojimi kolegi iz službe priredite sestanke med sprehodomNa ta način je sestanke s svojimi partnerji vodil ustanovitelj podjetja Apple Steve Jobs. Ostale možne spremembe vključujejo frekvenčne stoječe odmore, razgibavanje ali hojo vsakih 90 minut, stoječ pogovor po telefonu in uporabo stopnic namesto dvigal.

Zaključna misel pa je: vstanite in se začnite gibati!

Vir: Spletna strana Mayo Clinic

Ali ste med tistimi, ki uporabljajo stopnice namesto dvigala, se med delovnikom kaj gibljete? Kakšen je vaš pogled?