9 živil, ki pomagajo izgubiti kilograme

Enačba hujšanja je kruto enostavna: pojesti morate manj kalorij, kot jih porabite. Toda določena živila lahko pomagajo hitreje izgubiti odvečne kilograme, ker dalj časa nudijo občutek sitosti in zmanjšujejo željo po dodatni hrani. Nekatera celo pospešujejo metabolizem, zato poglejte, kaj bi morali uvrstiti na svoj jedilnik, če želite v naslednjih mesecih odvreči kak kilogram.

Picture

1. Fižol

Cenovno je ugoden, vsestranski in dober vir proteinov. Bogat je z vlakninami in se počasi prebavlja, kar pomeni, da občutek sitosti traja dlje. Z drugimi besedami, po obroku s fižolom ne boste tako hitro začutili želje po novi hrani.

2. Juhe

Če začnete obrok s skodelico juhe, boste na koncu pojedli manj. Porcija juhe naj ne vsebuje več kot 100 do 150 kalorij, zato se izogibajte dodajanju kremnih sestavin in masla.

3. Temna čokolada

Se težko odpoveste čokoladi? Nič hudega, le namesto mlečne izberite temno čokolado. V eni od raziskav so osebe, ki so prej zaužile nekaj kvadratkov temne čokolade, čez nekaj ur pojedle 15 odstotkov manj pice kot osebe, ki so zaužile mlečno čokolado.

4. Miksana in pasirana zelenjava

Če sicer ne marate zelenjave, lahko uporabite star trik miksanja ali pasiranja ter dodajanja tako pripravljene zelenjave ostalim jedem. Na ta način boste zaužili več nizko-kalorijske hrane, a še vedno uživali v jedeh.

5. Jajce in klobasa

Če je vaš zajtrk bogat s proteini, se boste kasneje lažje uprli skušnjavi po prigrizkih. Raziskava, opravljena na skupini mladih žensk s prekomerno telesno težo, je pokazala, da zaužitje 35 gramov proteinov na začetku dneva daje dolgotrajnejši občutek sitosti. Ker so si zjutraj privoščile bogat zajtrk z jajci in mesom, so čez dan in zvečer zaužile manj redilne hrane kot druga skupina, ki je zajtrkovala kosmiče.

6. Oreščki

Za malico si privoščite manjšo količino mandljev, arašidov ali orehov. Raziskave kažejo, da osebe, ki za malico zaužijejo oreščke, kasneje za kosilo in večerjo pojedo manj.

7. Jabolka

Pozabite na sokove, smutije in sadne kašice. Zaužijte celo jabolko, saj se boste po njem počutili bolj siti. Apetit in želja po hrani se zmanjša, če namesto utekočinjenega zaužijete celo sadje.

8. Jogurt

Naj bo grški ali navaden jogurt, to živilo je idealno za hujšanje. Desetletna študija, ki so jo na harvardski univerzi opravili na vzorcu 120.000 ljudi, je pokazala, da je od vseh živil jogurt najbolj povezan z izgubljanjem telesne teže. Čeprav to ne pomeni, da so ljudje shujšali le zato, ker so uživali jogurt, nobeno drugo živilo ni kazalo tako močne povezave.

9. Grenivka

Grenivka resnično lahko pomaga odvreči kilograme. Raziskovalci iz San Diega so ugotovili, da so osebe, ki so pred vsakim obrokom zaužile pol grenivke, v 12 tednih izgubile v povprečju 1,5 kilograma. Do enakega rezultata so prišle tudi osebe, ki so pred obrokom spile grenivkin sok.

Izbirajte pametno

S pametno izbiro hrane lahko največ naredite za svojo telesno težo. Namesto s sladkarijami, ogljikovimi hidrati in maščobami, vašo nakupovalno košarico napolnite z živili, ki so bogata s proteini, ter s sadjem, zelenjavo in polnozrnatimi izdelki. Pozorni bodite na vašo celotno sliko prehrane, ne le na posamezna živila.

Piše: A.M., vir: webMD

Imate mnenje ali vprašanje?
Zapišite ga v komentarju.