9 nasvetov za zdravega in zadovoljnega otroka

Da bomo imeli zdrave in zadovoljne otroke!

Se še spomnite svojega otroštva, ko je vse bilo enkrat prvič? Prvič smo šli v vrtec, prvič v šolo, prvič smo prespali pri prijatelju/prijateljici, prvič smo se morali postaviti zase, prvič smo se tudi morali soočiti s porazi. Ne glede na vse dobre in lepe spomine smo se morali hkrati tudi soočiti s prvimi udarci in odrgninami.

Toda uspelo nam je preživeti otroštvo in tako smo lahko vir nasvetov za otroke v naši skupnosti. Ne glede na to, ali smo v vlogi staršev, starejših sorodnikov ali mentorjev otrok, lahko v našem življenju pomembno vplivamo na njihov uspeh v kasnejšem življenju, še posebej kar se tiče zdravja in dobrega počutja. Vendar pa kljub našim izkušnjam potrebujemo tudi mi kakšno vodilo, zato vam nudimo 9 nasvetov, da bo naš otrok zadovoljen in zdrav.

1. Bodite aktivni z enostavnimi pristopiDa bo otrok aktiven, ne potrebujete drage opreme, ampak le malo domišljije. Se še spomnite iger, kot so ristanc, zemljo krast, gumitvist, različne igre z žogo? Ali pa preprost sprehod po kosilu. Te igre in aktivnosti zagotavljajo ure in ure zabave in fizično aktivnost, ne da bi morali seči globoko v žep.

2. Strateško načrtujte prehranjevalne navade otrok

Nakupovanje v trgovinah je podobno kot iskanje poti v pragozdu. Če zaidemo, se lahko znajdemo v labirintu procesirane hrane in hrane, bogate z maščobami in sladkorjem. Bolj se moramo držati plana, da najdemo hrano na oddelkih sadja, zelenjave, oddelku hrane z nizkimi vsebnostmi maščob in pusto perutnino. Svojemu otroku ponudite sezonsko pridelano hrano iz vaše bližine ali pa še bolje: hrano, ki ste jo sami pridelali.

3. Uporabljajte »doseganje ciljev« kot motivacijsko sredstvoKot odrasla oseba ste verjetno dobro seznanjeni s pojmom doseganja ciljev. Pomagajo vam doseči sanje in da ste na to osredotočeni. Ta tehnika lahko pomaga tudi vašemu otroku, še posebej, če se nanaša na njegove fizične sposobnosti. Cilj da otroku motivacijo, da nekaj doseže (npr. preskoči vrvico 10x). Spremljajte napredek vašega otroka in to tudi zapišite na tablo ter mu pokažite napredek konec tedna. Kaj pa, če ne doseže napredka? To je priložnost, s katero se otrok nauči, da ne more vedno zmagati in da tudi ni konec sveta, če nečesa ne doseže. Otroci se bodo slej ko prej soočili s porazi v svojem življenju, kar pa ne pomeni, da morajo obupati.

4. Povabite svoje otroke v kuhinjo Hrana je zelo pomemben dejavnik v naših življenjih, saj nam pomaga dosegati cilje, kot so: zdravje, moč, vzdržljivost, akademski uspeh. Da pa bi otrok spoznal to dejstvo, ga je potrebno osebno angažirati in ga povabiti v kuhinjo. Kupite mu otroško kuharsko knjigo in mu enkrat na teden omogočite, da naredi obrok po svojem okusu, če je le mogoče. Ali pa mu prepustite pripravo solate. Oskrbite ga z zdravimi sestavinami, kot so zelena solata, paprika, paradižnik in mu prepustite izbiro, kaj točno bo pristalo v posodi za solato. Ne pozabite, čas, preživet v kuhinji, je lahko še en način, da se še bolj povežete z otroci, saj je kuhinja prostor, kjer nastajajo lepi spomini, saj so povezani s čutili.

5. Spremenite video igrice in TV v svojega zaveznika in ne sovražnikaVerjetno že veste, kadar omejite dostop do video igric in TV, se zna zgoditi, da bo vaš otrok postal bolj aktiven. Konec koncev so video igrice in TV sedeče aktivnosti. Kaj pa, če dnevni dostop do video igric in TV-ja spremenite v zaveznika? Kako to naredite? Izberite program, ki ima pozitiven pristop. Drugič, najdite načine, kako te običajne sedeče aktivnosti spremeniti v aktivne. Npr. izberite video igrice, kjer je za igranje potrebna fizična aktivnost (oponašanje smučanja, deskanja na vodi, poskoki…), ali pa izberite televizijske oddaje, ki vključujejo fizične aktivnosti skozi prikaz plesa in različnih vaj.

6. Najbolje izkoristite skupni čas z otrokomPreprosto zato, ker živimo v času, ko se nam vedno mudi in ko imamo vedno premalo časa, kar še ne pomeni, da si ne smemo za naše najmlajše vzeti časa samo zanje. Včasih se nam zdi, če jim namenimo samo 5, 10 ali 15 minut, da je to stran vržen čas, pa ni tako. Vzemimo tudi primer večerje. Večerja je čas, ko se lahko cela družina druži in je hkrati čas za pogovor o tem, kaj se nam je tekom dneva zgodilo. Zato takrat ugasnite TV in se resnično posvetite eden drugemu.

7. Pridite pripravljeni na obisk k pediatruDoktorji imajo nešteto znanj, ne znajo pa brati misli. Zato je potrebno, da pridete k pediatru pripravljeni, da bo lahko najbolje svetoval otroku. Nanizajmo nekaj nasvetov, kako biti pripravljeni:

  • Premislite, kaj boste vprašali in kaj vas skrbi glede otroka. Zapišite si to in zapiske prinesite s seboj.
  • Zapisujte si, kako vaš otrok napreduje fizično in čustveno.
  • Zapisujte si vse spremembe, ki ste jim priča pri otroku, in zakaj menite, da je prišlo do tega. Npr. če je vaš otrok začel jesti določeno vrsto hrane in so se mu začeli pojavljati izpuščaji, je potrebno to zapisati.
  • Ocenite, kako dobro vaš otrok spi.
  • Začnite spremljati razvoj vašega otroka – indeks telesne teže, pritisk, odstotek telesne maščobe in to prinesite na pogovor s pediatrom.
  • Dokumentirajte družinske podatke o boleznih in jih prinesite na pogovor k pediatru.

8. Ustvarite priložnosti za hitro aktivnostVaš otrok mora biti dnevno fizično aktiven vsaj eno uro. Kar pa ne pomeni, da tekom dneva ne ustvarite določene aktivnosti, ki pomagajo k temu. Npr. namestite kartice z določenimi vajami na strateška mesta v vašem domu. Te kartice naj bodo nameščene na mesta, ki se jim vaš otrok ne more izogniti (npr. ob vstopu v otrokovo spalnico). Na te kartice napišite cilj, ki ga želite (npr. 10 poskokov, 10 predklonov,…), in pa nagrado za ta cilj (npr. izlet v živalski vrt) in pustite tudi prazen prostor za vpis aktivnosti. Tako bo otrok dovolj motiviran, da bo te aktivnosti opravljal.

9. Naučite otroka, da bo sprejemal samega sebeSprejemanje sebe ni vedno enostavno, problem s tem vprašanjem imamo včasih tudi odrasli. Zato je učenje sprejemanja sebe najpomembnejši način, da vplivamo na otrokovo dobro počutje. Usmerjati poskušamo otroka, da se bo imel rad in da bo sprejemal svojo edinstvenost. Vsi se soočamo z negotovostjo, vendar pa si ne smemo dovoliti, da nas to omejuje v našem življenju. Z otrokom se je potrebno pogovoriti, če se sooča s takimi mislimi. Potrebno jih je pazljivo poslušati in jih preko pogovora nadomestiti s pozitivnimi mislimi in zdravimi življenjskimi odločitvami.

Vir: Spletna stran Discovery Fit & Health

Ali upoštevate katerega od zgoraj navedenih nasvetov? Imate tudi vi kakšen nasvet? Delite vaše mnenje: