9 manj običajnih opozorilnih znakov za raka dojk

Najpogostejši simptom raka dojk so zatrdline in grudice. A medtem ko ste pozorni na ta dva tipična znaka, ne smete spregledati tudi devetih manj pogostih znakov, ki so lahko posledica malignih sprememb v ženskih prsih.

Rak dojk znaki

1. Vbokline

Majhne vbokline v prsih so ravno tako lahko znak malignih sprememb. Še zlasti, če se nahajajo ob strani, pri običajnem samopregledovanju zlahka ostanejo spregledane. Onkologinja zato svetuje: »Vsako vboklino ali vdolbino, ki se pojavi na prsih, naj pregleda zdravnik.«

2. Razdražena koža

Do draženja kože lahko pride iz različnih vzrokov in najpogosteje ti niso povezani z rakom dojk. Toda če rdečice, razdraženosti, srbenja ali otekanja kože ni mogoče pripisati nobenemu drugemu vzroku, hkrati pa takšno stanje vztraja dlje kot običajno, se posvetujte z zdravnikom.

Rak dojk znaki3. Uhajanje mleka

Če dojite ali ste noseči, manjše uhajanje mleka ni razlog za skrb. Če pa se to pojavi izven obdobja nosečnosti ali dojenja, še zlasti, če je tekočina obarvana rahlo zeleno, rumenkasto ali celo vsebuje sledi krvi, je to lahko znak raka na dojkah. Še posebej, če se uhajanje dogaja spontano, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.

4. Znamenja ali pege

Temna znamenja ali neobičajne pege na koži niso samo estetska težava, temveč so lahko znak vnetnega raka dojk – redke in agresivnejše oblike raka na dojkah. Če opazite znamenja ali pege, katerih število se povečuje, se o tem pogovorite z zdravnikom. A kot že rečeno, je vnetni rak dojk izjemno redek, zato tudi pojav novih znamenj ne pomeni nujno te diagnoze.

5. Rdeče pike ali odrgnine

Obstajata še dva znaka vnetnega raka dojk. To so večje rdeče pike na koži, ki so videti kot odrgnine. Če jih opazite in tudi po več kot treh tednih ne izginejo, jih le pokažite svojemu zdravniku.

Mnoge rdeče pike, ki se pojavijo na koži, so sicer popolnoma nenevarne, a če se pojavijo na prsih in so videti kot odrgnine, bodite nekoliko pozornejši nanje.

Rak dojk znaki6. Spremembe bradavičk

Oblika, velikost in barva bradavičk se – razen v nosečnosti – običajno ne spreminja. Če torej izven nosečnosti opazite spremembe bradavičk, se čim prej naročite na preventivni pregled za odkrivanje raka dojk. Pomembno: tudi vdrte bradavičke so lahko znak malignega obolenja.

7. Spremenjena tekstura kože

Spremenjena tekstura kože na prsih je lahko znamenje, da se nekaj dogaja. Med drugim se lahko koža na videz in otip spremeni tudi zaradi rasti malignega tkiva. Pozorni bodite predvsem na rdečkasto, luknjičavo površino kože, ki spominja na teksturo pomarančnega olupka.

8. Otekanje ali občutljivost

Otečene ali občutljive prsi so običajen pojav v določenih fazah menstrualnega cikla, lahko pa so tudi znak zgodnje nosečnosti. Prav zato mnoge ženske spregledajo ta znak, ko gre za raka dojk. Če se maligno tkivo nahaja globoko pod kožo, ga s prsti morda ne boste zatipali, lahko pa boste občutili določeno otekanje v tistem predelu.

9. Sprememba velikosti ali oblike dojk

Pridobivanje telesne teže, spremembe v menstrualnem ciklu, nosečnost in dojenje – vse to lahko vpliva na velikost in obliko vaših prsi. Toda če opazite, da se velikost ali oblika spreminjata, vendar tega ne znate pojasniti z nobenim od naštetih dejavnikov, se posvetujte z zdravnikom. Še posebej ne odlašajte s pregledom, če se vaše dojke spremenijo v zelo kratkem času ali če je sprememba pri eni dojki opazno večja kot pri drugi.

Vir: The Healthy

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂